Pomóżcie proszę
Wojtek: Oblicz Sin 105 stopni
21 wrz 22:22
AROB: pomagam
21 wrz 22:24
Bogdan:
Podpowiedź:
sin(α + β) = sinα * cosβ + sinβ * cosα
sin105o = sin(60o + 45o) = ...
21 wrz 22:24
AROB: Stosujemy wzór na sinus sumy 2 kątów:
sin(α+β) = sinα*cosβ + cosα * sinβ
sin105
0 = sin(60
0 + 45
0) = sin60
0cos45
0 + cos60
0sin45
0 =
| | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | | √6+√2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
21 wrz 22:32
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB
21 wrz 22:33
AROB: Witaj Bogdanie
21 wrz 22:34
Wojtek: DZiękuje
22 wrz 07:05
AROB:
22 wrz 09:40