Problem
Mam pół zadania i nie wiem co robić.
zad1.
Dany jest trójkąt w którym kąt między bokami x i 2x wynosi 120 stopni.Uzasadnij że pole tego
trójkąta
jest dwukrotnie większe od pola trójkąta równobocznego.
Wiem że pole pierwszego trójkąta trzeba obliczyć ze wzory P=1/2*a*b*sim alfa, ale w tablicach
nie ma wzoru na sinus ze 120. Doszedłem nawet do co jest na rysunku. Ale nie wiem co dalej bo
żaden
wynik nie chce mi wyjść
| 1 | ||
Zauważ również że PΔ = | * 2x * h = xh − to jest ze zwykłego wzoru na pole trójkąta. | |
| 2 |