15 cze 12:16
Kaja: A mogłabyś przepisać te treści zadań które cię interesują?
15 cze 12:17
Zuuziaa: Wszystkie zadania mnie interesują. Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ nauczycielka
powiedziała, że nie wystawi ocen dopóki nie przyniesiemy prac domowych.
Zaległe prace domowe jakoś zrobiłam, jeszcze resztę dokańczam ale te zostawiłam bo nie potrafię
ich zrobić bo leżałam w szpitalu kiedy je omawialiśmy w szkole.
15 cze 12:22
Kaja: to jakbyś mogła to przepisz te treści tutaj żebym nie musiała zaglądać razu tu raz tam.
15 cze 12:25
Zuuziaa: WIELOMIANY I FUNKCJE WYMIERNE:
1. Oblicz dla jakich wartości a i b wielomiany W(x)=x
3+(a−4)x
2−3x+7 i
Q(x)=−(4b−2)x
3−5x
2−3x+7 są równe?
2. Oblicz: 2P(x)−W(x)*Q(x), jeżeli P(x)=−x
3+2x
2−x+5 W(x)=3x
2−x+1 Q(x)=5x+2
3. Wyznacz współczynniki p i q wielomianu W(x)=x
3+px
2−4x+q, jeśli w(−1)=4 i W(0)=3
4. Rozłóż wielomiany na czynniki nierozkładalne:
a) W(x)=4(x−3)(x
2−4)
b) W(x)= 5(x
3+27)(x
2−9)
c) W(x)=4x
5−4x
4−24x
3
d) W(x)= x
3+2x
2+3x+6
e) W(x)=x
3+5x
2−4x−20
5. Rozwiąż równania
a) (x−4)
3(2x+5)
10(x
2−3)
5=0
b) x
3−2x
2−9x+18=0
c) x
3−6x
2+8x=0
d) x
10=25x
8
6. Liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania: x
3−ax
2+bx−6=0. Wyznacz wartości współczynników a
i b.
7. Uzupełnij tabelkę tak, aby wielkości x i y były odwrotnie proporcjonalne. Zapisz odpowiednie
obliczenia.
x 3 6 −2
y 4 3 −1/2
a) podaj współczynnik proporcjonalności
b) napisz wzór proporcjonalności odwrotnej
c) naszkicuj wykres zależności y od x
8. Jeden malarz pomalowałby wszystkie okna w szkole w ciągu 18 dni. Do pomalowania okien
dyrekcja szkoły zatrudnia 3 malarzy. W ciągu ilu dni pomalują oni wszystkie okna jeśli będą
pracowali jednocześnie i z jednakową wydajnością?
| | 4 | |
9. Ustal dziedzinę i zbiór wartości funki f(x)= |
| −3 i wyznacz jej miejsce zerowe. Czy |
| | x+2 | |
punkt A=(−1,2) należy do wykresu tej funkcji?
| | 2 | |
10. Wykres funkcji f(x)=− |
| przesunięto o 1 jednostkę w lewo wzdłuż osi x i o 3 jednostki |
| | x | |
w górę wzdłuż osi y. Sporządź wykres tej funkcji, podaj jej wzór i równania asymptot tej
funkcji.
| | x2−4 | |
11. Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji f(x)= |
| z osiami układu współrzędnych. |
| | x−2 | |
12. Rozwiąż równania:
Pamiętaj o dziedzinie.
13. Wykonaj działania. Podaj dziedzinę.
| | x2−x−6 | | x2+3x | |
a) |
| * |
| |
| | x2−9 | | x2+2x | |
CIĄGI:
1. Oblicz pięć początkowych wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym an=3−2n
2. Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an=2n
2−11n+13 są równe 8?
3. Wyznacz miejsca zerowe ciągu an=n
2−1
4. Oblicz jedenasty wyraz ciągu 4, 1, −2, −5...
5. Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a1=3 r=−4 n=11
6. Dla jakiej wartości x liczby 2, x
2, x+10 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
7. W ciągu arytmetycznym wyraz trzeci jest równy 3, a suma wyrazów siódmego i ósmego jest równa
42. Wyznacz ten ciąg i sumę dwunastu początkowych jego wyrazów..
| | 1 | |
8. Oblicz siódmy wyraz ciągu geometrycznego: − |
| , −1, 2, ... |
| | 4 | |
9. Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a1=2, q=2, n=6
10. Dany jest ciąg geometryczny w którym a1=3 i a3=27. Podaj wzór ogólny tego ciągu
geometrycznego.
11. Podaj wzór ogólny na sumę ciągu geometrycznego (an) wiedząc, że a2=3, a5=−81.
12. Liczby 3 i 7 są dwoma początkowymi wyrazami pewnego malejącego ciągu arytmetycznego. Oblicz
dwudziesty wyraz tego ciągu i sumę jego dwudziestu początkowych wyrazów.
13. Liczby −3 i −6 są dwoma początkowymi wyrazami pewnego rosnącego ciągu geometrycznego.
Oblicz dziesiąty wyraz ciągu i sumę jego dziesięciu początkowych wyrazów.
15 cze 13:09
5-latek: tak na marginesie to chyba musisz byc niedobra kolezanka ze Ce nikt nie odwiedzal w
szpitalu

Ja zaraz bede musial wyjechac ale moze pojawi sie kolega Janek 191 i CI pomoze rozwiazac
No to troche zaczniemy
zadanie nr 1 . wiemy kiedy wielomiany sa rowne to −(4b−2)=1 to −4b+2=1 wylicz b , a−4=−5
wylicz a
zadanie nr2 . 2(−x
3+2x
2−x+5)−(3x
3−x+1)(5x+2) =−2x
3+4x
2−2x+10 − i treaz co sie najpierw
robi −jaka jest kolejnosc wykonywania dzialan ? to juz dalej z gorki
zadanie nr3 (−1)
3+p*(−1)
2−4*(−1)+q=4
0
3++p*0
3−4*0+q=3 −−−−−−−−−−rozwiaz ten uklad i gitara
Zadanie 4a) 4(x−3)(x
2−4)=4(x−3)(x+2)(x−2) i juz musze leciec
15 cze 13:47
Zuuziaa: Odwiedzali ale jak mogli ze mną rozmawiać jak byłam nieprzytomna po wypadku....
Byłam w śpiączce farmakologicznej podłączona do różnych maszyn...
Prosiłabym o końcowe wyniki a nie środkowe. Mam dużo do zaliczenia po wypadku.
15 cze 14:02
bezendu: Zadanie 12
D=R\{−5,−2}
(3x+4)(x+5)=(x+2)(x+8)
3x
2+19x+20=x
2+10x+16
2x
2+9x+4=0
Δ=81−32=49
√Δ=7
b) zrób analogicznie
15 cze 14:05
15 cze 14:09
Zuuziaa: Widzę, że nie otrzymam tu pomocy...
Chciałam tu dać tylko dwie prace domowe i dałam, bo wiedziałam, że się nie wyrobię ze
wszystkim. Mam jeszcze 7 prac domowych z matematyki, ale ciągle je robię, muszę zrobić 3
wypracowania na polski, napisać 27 listów z angielskiego, nauczyć się dwóch działów na
biologię na sprawdzian. Wszystko jeszcze po wypadku mnie boli, mam rękę w gipsie i chodzę o
kulach więc nie proszę o dużo, tylko dwie prace domowe a ja zajmę się resztą. A wszystko muszę
oddać i zaliczyć w poniedziałek bo nauczyciele chcą wystawić oceny.
Proszę jeżeli jest tu jakaś osoba, która jest w stanie zrobić mi te wszystkie zadania w całości
to proszę uprzejmie.
15 cze 14:18
bezendu: Ja jestem w stanie zrobić wszystkie zadania ale dużo tego jest

mogę podać Ci linki tam są
schematy i rozwiążesz sama
15 cze 14:20
15 cze 14:23
Zuuziaa: Nie rozwiążę sama bo teraz siedzę z mamą i rozwiązuje poprzednie prace domowe a ona mi pisze to
co mówię. Nie zdążę ze wszystkim. Dziś zrobię matematykę zaległą a jutro angielski, polski i
naucze sie do biologi, a nie moge się duzo przemęczac bo jeszcze nie za dobrze sie trzymam po
wypadku. Proszę zrób tyle ile jesteś w stanie.
15 cze 14:24
Zuuziaa: Nie musisz tu pisac rozwiazan bo wiem ze to niewygodne. Zrób na kartce porob zdjecia i wstaw na
tinypic.com a mama mi przepisze.
15 cze 14:30
bezendu: Teraz to mnie rozwaliłaś
15 cze 14:33
bezendu: Zrób zadanie 12 podpunkt b ) (to jest apel do Twoich szarych komórek) to sprawdzę czy masz
dobrze i masz już jedno zadanie wtedy
15 cze 14:35
Zuuziaa: teraz robie co innego z matmy
15 cze 14:46
bezendu: No to jak skończysz to wstaw
15 cze 14:47
Kaja: 4b) 5(x+3)2(x−3)(x2+3x+9)
4c) 4x3(x2−x−6)=4x3(x+2)(x−3)
4d) x2(x+2)+3(x+2)=(x+2)(x2+3)
4e) x2(x+5)−4(x+5)=(x+5)(x2−4)=(x+5)(x−2)(x+2)
15 cze 15:39
Kaja: 5. a
11=a
1+(n−1)*r=3+10*(−4)=−37
| | a1+an | | 3−37 | |
Sn= |
| *n= |
| *11=−187 |
| | 2 | | 2 | |
15 cze 15:44
Kaja: to zad.5 to jest to z ciągów
15 cze 15:45
Kaja: zad.1. ciągi
a1=3−2=1
a2=3−4=−1
a3=3−6=−3
a4=3−8=−5
a5=3−10=−7
15 cze 15:47
Kaja: zad.2. ciągi
2n2−11n+13=8
2n2−11n+5=0
Δ=81 √Δ=9
n1=0,5 sprzeczność n2=5
odp. a5
15 cze 15:49
Kaja: zad.4. ciągi
a1=4 r=−3 a11=a1+10r=4−30=−26
15 cze 15:50
Kaja: zad.6. ciągi
x
2−2=x+10−x
2
2x
2−x−12=0
Δ=97
√Δ=
√97
15 cze 15:53
Kaja: w zad. 8 z ciągów ten ciąg nie jest geometryczny
15 cze 15:58
15 cze 16:03
Kaja: zad.9. D=R/{−2}
4=3(x+2)
4=3x+6
−2=3x
f(−1)=1≠2
nie należy
15 cze 16:17
Kaja: zrób tabelkę do funkcji f (możesz wziąć dowolne x oprócz 0). potem narysowany wykres
funkcji f przesuń o 1 w lewo i 3 w górę, nie zapomnij o narysowaniu asymptot.
równania asymptot tej przesuniętej funkcji to: x=−1, y=3
15 cze 16:20
Kaja: zad.11. zał. x≠2
f(0)=2
x
2−4=0
(x−2)(x+2)=0
x=2 lub x=−2
sprzeczność z zał.
odp.(0,2), (−2,0)
15 cze 16:38
Kaja: | | ⎧ | −8−4a−2b−6=0 | |
| zad.6. | ⎩ | 27−9a+3b−6=0 |
|
5a=0
a=0
15 cze 16:42
Kaja: zad.12. ciągi
r=a
2−a
1=3−7=−4
a
20=7+19*(−4)=−69
15 cze 16:49
Kaja: zad.11. ciągi
a5=a2*q3
−81=3*q3
q=−3
a2=a1*q
3=a1*(−3)
a1=−1
an=−(−3)n−1
15 cze 16:53
Janek191:
z.13
a
1 = − 3
a
2 = − 6
Korzystam z wzoru
a
n = a
1 *q
n −1
================
Mamy
a
2 = a
1 *q ⇒ q = a
2 : a
1 = − 6 : ( − 3) = 2
zatem
a
10 = − 3*2
9 = − 3*512 = − 1 536
============================
Korzystam z wzoru :
=========================
więc
| | 1 − 210 | | 1 − 1024 | |
S10 = − 3* |
| = − 3* |
| = 3*( − 1023) = 3 069 |
| | 1 − 2 | | − 1 | |
=============================================================
To jest ciąg geometryczny malejący, bo a
1 = − 3 i q = 2.
16 cze 00:53
Janek191:
z.13
Powinno być tak
a
1 = − 6
a
2 = − 3
| | 1 | |
q = a2 : a1 = ( − 3) : ( − 6) = |
| |
| | 2 | |
więc
| | 3 | |
a10 = a1 * q9 = − 6*( 12)9 = − 6*1512 = − |
| |
| | 256 | |
================================
| | 1 − (12)10 | | 1 − 11024 | |
S10 = − 6* |
| = −6 * |
| = |
| | 1 − 12 | | 12 | |
| | 1023 | | 12 276 | | 3 069 | |
= − 12 * |
| = − |
| = − |
| |
| | 1024 | | 1024 | | 256 | |
================================
16 cze 01:11
Janek191:
z.10
Ciąg geometryczny:
a1 = 3, a3 = 27
a3 = a1*q2
q2 = a3 : a1 = 27 : 3 = 9
q = − 3 lub q = 3
Mamy dwa ciągi geometryczne:
1)
an = a1 * qn−1 = 3* ( −3)n −1 = 3*( −3)n * − 13 = − ( −3)n
an = − ( −3)n
=========
2)
an = a1 * qn −1 = 3* 3 n −1 = 3*3n * 13 = 3n
an = 3n
======
16 cze 01:18
Janek191:
z.7
Ciąg arytmetyczny:
a3 = 3
a7 + a8 = 42
Korzystam z wzoru:
an = a1 + ( n −1)*r
=================
mamy
a3 = a1 + 2 r = 3 ⇒ a 1 = 3 − 2 r
a7 + a8 = (a1 + 6 r)+ ( a1 + 7 r) = 2 a1 + 13 r = 42
zatem
2*( 3 − 2 r) + 13 r = 42
6 − 4 r + 13 r = 42
9 r = 36 /: 9
r = 4
====
a1 = 3 − 2 r = 3 − 2*4 = 3 − 8 = − 5
==============================
Mamy więc
an = a1 + ( n −1)*r = − 5 + ( n −1)*4 = − 5 + 4 n − 4 = 4 n − 9
an = 4 n − 9
============
a12 = 4*12 − 9 = 48 − 9 = 39
Korzystam z wzoru
Sn = 0,5 *( a1 + an)*n
======================
więc
S12 = 0,5*( − 5 + 39)*12 = 6*34 = 204
================================
16 cze 01:29
5-latek: Wioelominy zadanie 8
18:3=6 tyle dni bedzie malowac 3 malarzy te okna .
16 cze 09:30
5-latek: | | 2x+3 | |
Wielomiany 12b) |
| =2 zalozenie 2x2+x−3≠0 to Δ=1+24=25 to √Δ=5 |
| | 2x2+x−3 | |
| | −1+5 | | −1−5 | |
x1= |
| =1 x2= |
| =−1,5 wiec D=R\{1,−1,5} |
| | 4 | | 4 | |
| 2x+3 | | 2x+3 | | 1 | |
| =2 to |
| =2 to |
| =2 to 1=2(x−1) to 1= 2x−2 to |
| 2(x+1,5)(x−1) | | (2x+3)(x−1) | | x−1 | |
−2x=−2−1 to −2x=−3 to x=1,5 nalezy do dziedziny i jest rozwiazaniem tego rownania
Przynajmniej zajrzyj tu i
podziekuj
16 cze 11:15
Kaja: Zad.5. a) x−4=0 lub 2x+5=0 lub x2−3=0
x=4 lub x=−2,5 lub x=√3 lub x=−√3
b) x2(x−2)−9(x−2)=0
(x−2)(x2−9)=0
x=2 lub x=3 lub x=−3
c) x(x2−6x+8)=0
x=0 lub x2−6x+8=0
Δ=4
√Δ=2
x1=2 x2=4
d) x10−25x8=0
x8(x2−25)=0
x=0 lub x=5 lub x=−5
16 cze 12:30
Zuuziaa: Serdecznie z całego serca Wam dziękuję za okazaną pomoc. Wszystko juz uzupełniłam, teraz
zostalo mi nauczyc się na biologię. W końcu może jutro poczuję, że świat mi się nie załamał po
wypadku. Życzę Wam zdrowia i bezpieczeństwa w życiu. Pozdrawiam.
Zuzanna.
16 cze 12:33
Kaja: Wszystkiego dobrego Zuziu i powodzenia w szkole
16 cze 12:38
Zuuziaa: Dziękuję pięknie!
16 cze 12:41
5-latek: 
i wracaj do zdrowia
16 cze 12:51