.
dagmara: z równania rózniczkowego xy'=y(1−lny−lnx) wyszło mi (przez podtsawienie lny=t)
| | 1 | |
x(et−et')=et−ln |
| −lnx możliwe że się zaplątalam,prosze o pomoc,nie wiem co dalej |
| | et | |
15 cze 11:54
wredulus_pospolitus:
bożę ... jak

x*t'*e
t = e
t(1−t−lnx)
15 cze 13:26
dagmara: ?
15 cze 14:21
Vizer:
Źle wstawiłaś, spójrz :
lny = t
y = et
y' = t'et
Wstawiając do równania otrzymujemy :
xt'et = et(1 − t − lnx)
Czyli to co napisał wredulus.
15 cze 14:47
lina: ja wstawiłam −lny=t
15 cze 14:55
Vizer: A po co tak wstawiać i sobie życie utrudniać, zresztą dalej coś jest nie tak :
−lny = t
lny = −t
y = e−t
y' = −t'e−t
−xt'e−t = e−t(1 + t − lnx)
15 cze 15:01
lina: no tak,pochodną zle policzyłam.....: /
15 cze 15:08