równania kwadratowe
luki: Dla jakich wartości parametru k równanie ma pierwiastki różnych znaków.
kx2+(k−1)x−1=0
21 wrz 22:16
Bogdan:
a = k
b = k − 1
c = −1
Założenia:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
Rozwiąż te 3 nierówności, do odpowiedzi weź ich część wspólną.
21 wrz 22:21
luki: ale dlaczego c/a <0

bo tego nie rozumiem oraz ze a ≠0
21 wrz 22:23
Eta:
Witam

a = k b= k −1 c = −1
musi być spełniony układ warunków:
1/ a ≠0 −−− by równanie było równaniem kwadratowym
i 2/ Δ>0 −− bo pierwiastki dwa różne
i 3/ x
1*x
2 <0 ( bo mają być różnych znaków
x
1*x
2 =
ca −−− druga część wzoru Viete
'a
zatem :
3/ to
ca <0
Odp: podaj część wspólną tych trzech warunków ( bo muszą zajść jednocześnie)
21 wrz 22:26
Eta:
O.o....... nie wiedziałam ,że
Bogdan podpowiada
21 wrz 22:27
Eta:
Do
luki
x
1*x
2=
ca <0
bo :
( −)*(+) <0 i (+)*(−) <0
iloczyn dwu liczb różnych znaków ma wartość ujemną

21 wrz 22:30
Bogdan:
Dobry wieczór Eto
21 wrz 22:31
Eta: Dobry wieczór
Bogdanie , witam
21 wrz 22:33
Kinia: do jakich wartości parametru k równanie ma pierwiastki o różnych znakach
x2 − (k+2)x + k − 2 =0
21 lis 20:03