Wielomiany
Angel: Dla jakich wartości a wielomian f(x)=x3−(2a+1)x2+3,5x+a−2 jest podzielny przez dwumian
P(x)=x−2
15 cze 10:29
Angel:
15 cze 10:46
5-latek: Jak masz podzielic przez dwumian x−2 to juz widzisz ze pierwiastkiem tego wielomianu bedzie 2
Wiec dla x=2 wartosc tego wielomianu =0 czyli F(2)=0
15 cze 10:47
:): jeżeli f(x) na być podzielne przez dwumian P(x)=x−2 tzn że f(2)=0
podstawić i wyliczyć.
15 cze 10:48
:): *ma
15 cze 10:49
Angel: F(x)=x
3−(2a+1)x
2+3,5x+a−2
f(2)=2
3−(2a+1)2
2+2,3*2+a−2
8−(2a+1)4+7+a−2
8−8a+4+7+a−2=0
8−4+7−2=9a
9=9a
a=1

? tak?
15 cze 10:57
5-latek: Wyglada dobrze , Wie teraz dla sprawdzenia czy dobrze (jesli nie jestes w szkole ) podstaw za
a=1 i podziel go przez x−2 i zobacz czy reszta z dzielenia =0 jesli tak to OK
15 cze 11:13
5-latek: Jednak zle bo 8−8a−4 a nie +4
15 cze 11:18
mi: no ale dlaczego −4? skoto 4*1=4 a nie −4?
15 cze 11:21
5-latek: Bo jest −(2a+1)*4 a nie +(2a+1)*4
15 cze 11:32