Oblicz długość cięciwy okręgu
wajdzik: Oblicz długość cięciwy okręgu o równaniu x
2+(y−1)
2=25 zawartej w prsotej o równaniu y=2x.
x
2+(y−1)
2=25 y=2x
x
2+y
2−2y+1=25
x
2+4x
2−4x+1=25
5x
2−4x−24=0
Δ=16+480
√Δ=4
√31
| | 2−2√31 | | 2+2√31 | |
x1= |
| v x2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 4−4√31 | | 4+4√31 | |
y1= |
| v y2= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Czy do tej części zadania wszystko jest ok?
15 cze 10:29
kulfon: Pomyśl, czy te zadanie nie można rozwiązać w nieco inny, łatwiejszy i przyjemniejszy sposób.
Podpowiedz: skorzystasz m.in. z tw. pitagorasa i odległości prostej od punktu.
15 cze 10:54
kulfon:

środek okręgu S = (0, 1), x
0 = 0, y
0 = 1
promień r = 5
y = 2x → −2x + y + = 0
A = −2, B = 1, C = 0
AB − cięciwa
15 cze 11:01
wajdzik: ok, już się biorę do roboty.
15 cze 11:15
wajdzik: x2+d2=r2
x2=r2−d2
x2=25−1
x2=24 ⇒ x1=2√6 V x2=−2√6 , gdzie x2 nie spełnia warunków zadania.
Teraz liczymy długość cięciwy czyli:
x=2√6*2=4√6
zgadza się?
15 cze 11:19
wajdzik:
15 cze 11:36
wajdzik:
15 cze 11:48
wajdzik:
15 cze 12:12
Kaja: Wajdzik a czemu d=1? jak to policzyłeś? mnie wyszło co innego.
15 cze 12:13
5-latek: Jest dopiro poludnie a Ty juz nie myslisz . Dlaczego przyjales ze d=1? z czego

Co mowilem . Zawsze to takiego zadania rysunek . Z rysunku widac
Poza tym d=
odleglosc punktu od prostej
| | |Ax0+By0+C| | |
Masz na to wzor d= |
| |
| | √A2+B2 | |
Ty masz obliczyc odleglosc punktu S(0,1) od prostej y=2x . Jak popatrzysz na ten wzor to
widzisz ze tam jest potrzebne rownanie prostej nie w postaci kierunkowej ale w postaci ogolnej
czyli Ax+By+C=0 (−2x+y=0−taka bedzie postac ogolna )
Kulfon juz CI to zrobil . Tylko ze A=−2 , B=1 i C=0 to sa wspolczynniki prostej ktore
podstawisz do wzoru na d a x
0 i y
0 sa to wspolrzedne punktu S . Wiec najpierw wylicz d ze
wzoru a dopiero potem wylicz x z twierdzenia Pitagorasa bo masz d i r wiec x to pryszcz.
15 cze 12:31
wajdzik: Ależ to oczywiste
15 cze 12:34
15 cze 12:38
Kaja: | | |−2*0+1*1+0| | | √5 | |
Wajdzik a skąd to −4? chyba powinno być d= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | |
15 cze 12:41
5-latek: Tylko dalej nie myslisz przeciez −2*0=0 a nie −4 bo x0=0
15 cze 12:41
15 cze 12:42
wajdzik: ech, to prawda. Robię sto rzeczy na raz i zaraz stracę po prostu nerwy bo jestem wykorzystywany
nakażdy sposób a nie mam nawet kiedy zadań porobić.
15 cze 12:43
wajdzik: już liczę, powoli krok po kroku.
15 cze 12:43
15 cze 12:45
Kaja: tak
15 cze 12:46
15 cze 12:46
Kaja: źle
15 cze 12:47
Kaja: | | 5 | |
nie pierwiastkuj osobno 25 i |
| |
| | 25 | |
15 cze 12:47
Kaja: | | 5 | |
sprowadź najpierw 25 i |
| do wspólnego mianownika, dodaj i dopiero potem wynik |
| | 25 | |
spierwiastkuj
15 cze 12:48
wajdzik: ok
15 cze 12:48
Kaja: przepraszam − odejmij
15 cze 12:48
15 cze 12:49
wajdzik: chyba 4 tylko można wyciągnąć z tego co sprawdzałem.
15 cze 12:50
Kaja: dobrze
15 cze 12:52
Kaja: to teraz oblicz jeszcze długość tej cięciwy
15 cze 12:52
5-latek: | | 1 | |
Kaja CI policzyla ile wynosi d patrz to co napisala d= |
| a po usunieciu |
| | √5 | |
| | √5 | |
niewymiernosci z mianownika dostaniesz d= |
| wiec x2=r2−d2 to |
| | 5 | |
| | √5 | | 5 | |
x2=25−( |
| )2 to x2=25− |
| to licz dalej |
| | 5 | | 25 | |
15 cze 12:52
wajdzik: Kaju, wystarczy, że pomnożę przez 2 prawda? Mamy trójkąt równoramienny i środkową dzielącą
trójkąt na dwa trójkąty prostokątne.
15 cze 12:55
15 cze 12:56
Kaja: tylko wtedy to jest 2*x. masz zły zapis, ale wynik jest dobry
15 cze 12:58
wajdzik: ok, dzięki wielkie.

Zabieram się dalej do pracy i mam nadzieję, że nie będę musiał Was już
dręczyć dzisiaj.
15 cze 13:00
Kaja: miłej pracy
15 cze 13:01
5-latek: Tak mozesz zrobic albo tak jak zaczales . Wyznaczasz punkty przeciecia sie okregu z prosta
i odledlosc 2 punktow od siebie to dlugosc tej cieciwy . MIlej pracy
15 cze 13:07