Wykaż, że funkcja f(x)=u{2}{x} jest rosnąca w przedziale (0,∞)
Kott: Miałam wykazać, że funkcja f(x)=2x jest rosnąca w przedziale (0,∞).
Zrobiłam to zadanie, lecz pani od matematyki, powiedziała, że jest zrobione źle.
Prosiłabym o znalezienie błędu i opisanie, jak powinnam je zrobić.
Zrobiłam tak:
Z: f(x)=2x ⋀ x1<x2 ⋀ x∊(0,∞)
T: f(x1)<f(x2)
Badamy znak różnicy:
f(x2)−f(x1)=2x2−2x1=2( 1x2−1x1 )
z zał. x1<x2 ⋀ x∊(0,∞) : 1x2−1x1 <0
więc:
2( 1x2−1x1 )<0
f(x2)−f(x1)<0
f(x1)<f(x2)
14 cze 23:46
Kott: Przepraszam bardzo, źle napisałam, malejąca, to było tak:
Z: f(x)=2x ⋀ x1<x2 ⋀ x∊(0,∞)
T: f(x1)>f(x2)
Badamy znak różnicy:
f(x2)−f(x1)=2x2−2x1=2( 1x2−1x1 )
z zał. x1<x2 ⋀ x∊(0,∞) : 1x2−1x1 <0
więc:
2( 1x2−1x1 )<0
f(x2)−f(x1)<0
f(x1)>f(x2)
14 cze 23:51
5-latek: Ale tak sie ulamkow nie odejmuje trzeba je sprowadzic do wspolnego mianownika
15 cze 00:11
PW: Może jeszcze Pani profesor miała na myśli, że jeśli liczby a i b są dodatnie, to
(zamiast badać różnicę czasem łatwiej jest zbadać iloraz).
W tym wypadku wzięłaś x
1<x
2, a więc
| | f(x2) | | 2 | | x1 | | x1 | |
|
| = |
| • |
| = |
| <1 |
| | f(x1) | | x2 | | 2 | | x2 | |
(bo licznik mniejszy od mianownika i obie dodatnie). Jest więc
x
1<x
2 ⇒ f(x
2)<f(x
1)
− funkcja jest malejąca.
Podkreślam, że ten sposób dowodu jest możliwy tylko wtedy, gdy wiemy, że funkcja przyjmuje
tylko wartości dodatnie (ujemne).
15 cze 00:26
5-latek: Zrobic np tak jak
PW czyli babdajac iloraz lub badajac roznice i pokaze CI gdzie zrobilas
| | 2 | |
bledy 1 f(x)= |
| i x∊(0,∞) zalozenie x1<x2 to x1−x2<0 i x2−x1>0 |
| | x | |
f(x
1)<f(x
2) to f(x
1)−f(x
2)<0 −−−−−−funkcja rosnaca
f(x
1)>f(x
2) to f(x
1)−f(x
2)>0.........funkcja malejaca
No to badamy znak roznicy f(x
1)−f(x
2) ( a nie odwrotnie jak zrobilas) czyli
| | 2 | | 2 | | 2x2 | | 2x1 | | 2x2−2x1 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
| | 2(x2−x1) | |
= |
| >0 dlaczego ? |
| | x1*x2 | |
wiec tak. Licznik jest dodatni bo zalozenia x
2−x
1>0 to 2(x
2−x
1)>0
Natomiast mianownik x
1*x
2 >0 bo iloczyn dwoch liczb dodatnich jest dodatni −popatrz na
przedzial ze to sa liczby dodatnie
Wiec f(x
1)−f(x
2)>0 −−−−−−funkcja malejaca .
| | 2 | |
jesli naszkicujesz wykres funkcji f(x)= |
| w tym przedziale to zobaczysz ze ta funkcja jest |
| | x | |
malejaca . Tyle .
15 cze 01:12
Janek191:
Np. Tak:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Niech x
1 , x
2 ∊ ( 0; +
∞ )
i x
1 < x
2 ⇒ x
1 − x
2 < 0
zatem
| | 2 | | 2 | | 2 x2 −2 x1 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
Mianownik jako iloczyn liczb dodatnich jest dodatni; x
2 − x
1 > 0 ,
bo x
1 − x
2 < 0 ( z założenia ), więc licznik jest też dodatni, zatem
| | 2*( x2 − x1) | |
f(x1 ) − f(x2) = |
| > 0 ⇒ f(x1) > f(x2) |
| | x1*x2 | |
a więc funkcja f jest malejąca w ( 0 ; +
∞ ).
15 cze 06:52