matematyka dyskreta
Paweł: Witam. Prosiłbym o sprawdzenie toku mojego rozumowania, a także poprawienie błędów (również w
zapisie):
Zadanie 2 jednak mnie przerosło, proszę o wskazanie podpowiedzi, bądź rozwiązanie.
1)Niech X będzie zbiorem liczb parzystych. Określamy relację R⊂X
2 następująco:
∧ xRy⇔3|(x−y)
x,y∊X
Zbadać czy R jest relacją równoważności. Jeżeli istnieją wskazać jej klasy abstrakcji.
∧ (xδx⇔3|(x−x) − jest zwrotna
x∊R
∧ (xδy⇔3|(x−y)⇔3|(y−x) − nie jest symetryczna
x,y∊R
∧ (xδy ⋀ yδz⇔3|(x−y) ⋀ 3|(y−z) − jest przechodnia
x,y,z∊R
Nie jest to relacja równoważności. Brak klas abstrakcji.
P.S Czym się różni w poleceniu X od X
2? I co oznacza znak ⊂ ? Tak na chłopski rozum

2)Niech A,B,C będą dowolnymi zbiorami. Udowodnić, że są spełnione następujące równości:( AuB )
x C= (AxC) u (BxC)
u − suma
Z góry dziękuję
14 cze 22:51
Paweł: <x,y>∊(AuB)xC⇔x∊AuB ⋀ y∊C⇔x∊A ⋁ x∊B ⋀ y∊C⇔(x∊A ⋀ y∊C)⋁(x∊B ⋀ y∊C)⇒<x,y>∊AxC
⋀<x,y>∊BxC⇔<x,y>∊(AxC)u(BxC)
Moje rozwiązanie (raczej błędne) zadania drugiego
14 cze 23:06
Paweł: up
15 cze 00:01
Paweł: up
15 cze 01:00
PW: W pierwszym relacja jest symetryczna: jeśli x−y dziali się przez 3, to również y−x dzieli się
przez 3. Idzie tu o podzielność w zbiorze liczb całkowitych.
Nad przechodniością się prześlizgnąłeś, czy tak rzeczywiście to widzisz "w pamięci"?
x−y=3k ⋀ y−z=3m ⇔ x=3k+y ⋀ z=y−3m
x−z=3k+y−(y−3m)=3k+3m=3(k+m)
k,m∊Z
Teraz widzę, że z podzielności x−y przez 3 i z podzielności y−z przez 3 wynika podzielność x−z
przez 3.
Jest to zatem relacja równoważności, trzeba wyznaczyć klasy abstrakcji.
Uwaga techniczna: pod kwantyfikatorami pisałeś "∊R", a powinno być "∊A".
Pytanie "czym się różni X od X2" świadczy, że nie bardzo rozumiesz zagadnienie. W tym zadaniu
X to jest zbiór liczb parzystych. Z definicji relacja jest to podzbiór iloczynu
kartezjańskiego , czyli podzbiór tworu oznaczanego symbolem A×A lub w skrócie A2 −
zbioru par (x,y), w których x∊A i y∊A.
Dlatego pisali, że relacja R⊂A2, mogli też napisać R⊂A×A (relacja R jest zawarta w iloczynie
kartezjańskim A2)..
W tym konkretnym wypadku można tę relację narysować − będą do niej należały takie pary (x,y)
liczb parzystych, w których pierwsza liczba różni się od drugiej o wielokrotność 3, np (2,8),
(2,11), (2, −20), ...
15 cze 01:27
PW: Ostatnia para ma niepotrzebny minus: powinno być (2,20) (bo 2−20=−18=3•(−6). Może być też
(2,−22), bo 2−(−22)=24=3•8.
Pewnie to nie ma znaczenia, bo nie widać zainteresowania.
15 cze 18:01