matematykaszkolna.pl
wykresy funkcji liniowej-proste równoległe Paweł: Dla jakich wartości m wykresy funkcji y=f(x) i y = g(x) są prostymi równoległymi? a) f (x) = 2mx+3, g (x) = 4x−5 b) f (x) (m−1)x−7, g(x)=−3x+2 c) f(x)=3|m−2|x+11, g(x)=6x+1
21 wrz 22:14
nalepek: współczynniki "a" muszą być takie same, wtedy proste są równoległe, tj y=ax+b ∥ y=a1x+c a=a1 czyli: a) 2m=4 m=2 b) m−1=−3 m=−2 c) 3|m−2|=6 |m−2|=2 m−2=2 v m−2=−2 m=4 v m=0
21 wrz 22:21
Paweł: wytłumacz mi to jeszcze raz ale troche jaśniej, jeżeli sie daemotka
21 wrz 22:25
nalepek: rysunek kazda funkcja liniowa ma postać: y=ax+b co nie? no współczynnik "a" jest współczynnikiem liniowym, który nadaje funkcji kierunek (jak bardzo jest w pionie czy poziomie czy po ukosie) współczynnik "b" jest wspólczynnikiem, który umieszcza nasza funkcje wyzej lub nizej (sory za ostatni rysunek ze tak nasrane ^^emotka tam jest y=12x+1 i generalnie chodzi o to, by funkcje byly do siebie równoległe, muszą mieć współczynniki "a" czyli te liczby przy "x" takie same współczynnik "b" moze sie roznic, bo to nie ma znaczenia, czy prosta bedzie wyzej czy nizej, chodzi tylko o to, by byla równolegle ułożona do drugiej prostej nie wiem czy rozumisz juz ?;>
21 wrz 22:45
Paweł: no teraz to już jarze... dzięki za opis tegoemotka jestem wdzięcznyemotkaemotkaemotka
21 wrz 22:46