Sprawdznie zadania
Piotr: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie
(5−x)
x3−4x2+x+6=1
To tak: wykładnik sprowadzilem do postaci iloczynowej i wyszlo mi,ze
(5−x)
(x+1)(x−2)(x−3)=1
(5−x)
(x+1)(x−2)(x−3)=(5−x)
0
A zatem:
(x+1)(x−2)(x−3)=0
Odp: x=−1 v x=2 v x=3
Proszę o sprawdznie zadania
14 cze 19:34
ICSP: a przypadki gdy podstawa jest równa 1 albo −1 ?
14 cze 20:12
ICSP: Odp
x = −1 v x = 2 v x = 3 v x = 4 v x = 6
14 cze 20:13
Piotr: Mógłbyś mi troszkę rozjaśnić

? Bo nie do końca rozumiem
14 cze 20:13
ICSP: chodzi o to że :
1a = 1 dla każdego naturalnego
(−1)a = 1 dla a naturalnego i nieparzystego
14 cze 20:15
Piotr: Okej dzieki
14 cze 20:34