Ktoś pomoże?
| dy(x) | ||
x | =2y(x)−2x
| |
| dx |
| dy(x) | 2y(x) | ||
+2= | |||
| dx | x |
| y(x) | ||
t(x)= | ||
| x |
| dy(x) | dt(x) | ||
= | x+t(x)
| ||
| dx | dx |
| dt(x) | |
x+t(x)+2=2t(x)
| |
| dx |
| dt(x) | |
x=t(x)−2
| |
| dx |
| dt | dx | ||
= | |||
| t−2 | x |
| dt | dx | |||
∫ | =∫ | |||
| t−2 | x |
| y | |
=Cx+2
| |
| x |
)
Teraz warunek:
y(1)=1
1=C+2 ⇒ C=−1
C2=−1
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłam
Wydaje się w porządku, tylko gdy napisałaś C ∊ R, to powinniśmy wykluczyć dla C ≠ 0, bo liczba
logarytmowana jak zauważyłaś musi być dodatnia.
| y | ||
Powinniśmy także zrobić założenie na t − 2 ≠ 0 ⇒ t ≠ 2, | ≠ 2 ⇒ y ≠ 2x | |
| x |
Mało zajmowaliśmy się problemami brzegowymi i boję się, ze mogę się, albo w nich strasznie
zamieszać, albo o czymś zapomnieć.