pomocy !!
Sunortas:
−x2+2x+3x2+2x+1
jak to policzyć ?
14 cze 18:06
Sunortas: pomocy
14 cze 18:08
Mila:
x2+2x+1≠0⇔
(x+1)2≠0
x≠−1
Rozłóż licznik na iloczyn, nie widzę co tam jest.
14 cze 18:09
Sunortas: (−x2+2x+3) / (x2 +2x +1)
14 cze 18:10
Sunortas: ogólnie to chodzi mi o pochodna z liczby (x2 +3 )/ (x+1) zastosowałem się do wzoru na pochodna
ilorazu i takie coś mi wyszło.
14 cze 18:13
Mila:
p(x)=(−x
2+2x+3)
Δ=4+4*3=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x1= |
| =3 lub x2= |
| =−1 |
| | −2 | | −2 | |
(−x
2+2x+3)=(−1)(x−3)*(x+1) postać iloczynowa
| −x2+2x+3 | | (−1)(x+1)(x−3) | |
| = |
| = |
| x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
14 cze 18:17
Sunortas: a pochodna dobrze policzyłem ?
14 cze 18:19
Mila: Przecież nie napisałeś, że chodzi o pochodną.
Pochodna z funkcji?
14 cze 18:22
Sunortas: Tak. zastosowałem wzór na pochodna ilorazu i takie coś mi wyszło wczesniej (−x2+2x+3) / (x2 +2x
+1)
14 cze 18:23
Mila:
| | x2+3 | | 2x*(x+1)−(x2+3)*1 | |
( |
| )'= |
| = |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
| | 2x2+2x−x2−3 | | x2+2x−3 | | (x−1)(x+3) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
14 cze 18:32
Sunortas: już wiem gdzie zrobiłem błąd dzięki a jak z tego wytyczyć extremo lokalne i monotonnośc funkcji
?
14 cze 18:34
Mila:
f'(x)>0 funkcja rosnąca
f'(x)<0 funkcja malejąca
f'(x)=0 i pochodna zmienia znak przechodząc przez miejsce zerowe f'(x) to masz ekstremum.
14 cze 18:37
Sunortas: Dzięki
14 cze 18:44
Mila:
14 cze 19:34