wielomiany
Kasia: Rozwiąż rownania
a) x3 − 2x2 − 9x + 18 = 0
b) (x2 − 3x +2) (x2 − 4 ) = 0
14 cze 17:43
Janek191:
a)
x3 −2 x2 − 9 x + 18 = 0
x2 *( x − 2) − 9*( x − 2) = 0
( x − 2)*( x2 − 9) = 0
( x − 2)*( x − 3)*(x + 3) = 0
x − 2 = 0 ∨ x − 3 = 0 ∨ x + 3 = 0
x = 2 ∨ x = 3 ∨ x = −3
===========================
b)
( x2 − 3 x + 2)*( x2 − 4) = 0
( x − 1)*(x − 2)*( x − 2)*( x + 2) = 0
x − 1 = 0 ∨ x − 2 = 0 ∨ x + 2 = 0
x = 1 ∨ x = 2 ( podwójny ) ∨ x = − 2
================================
14 cze 17:54
Daria: (3x−12)(x+2)(x−1)=0
6 sty 16:13