Twierdzenie Talesa
Monika: Prosze o pomoc !

Drabina o długości 2.5 m po oparciu o scianę domu sięga na wysokośc 2m.
a). Jak wysoko sięga drabina o długości 3.5m jeśli jest ustawiona pod tym samym kątem ?
b). Jaką długość ma drabina, jeśli ustawiona pod tym samym katem sięga na wysokość 1.8 m ?
21 wrz 22:08
Monika: Pomoże Mi może ktoś ? Bardzo prosze !
21 wrz 22:18
AROB: Pomagam
21 wrz 23:22
AROB:

| | x | | 2 | |
a) Z podobieństwa trójkątów układamy proporcję: |
| = |
| |
| | 1 + 2,5 | | 2,5 | |
2,5x = 7 ⇒
x=2,8 m
| | 1,8 | | 2 | |
b) Analogicznie: |
| = |
| ⇒ 2y = 4,5 ⇒ y = 2,25 m |
| | y | | 2,5 | |
21 wrz 23:34
mati: 1.
To jest zadanie na logike ludzie, skoro drabina o wysokosci 2.5m siega na wys 2m to logiczne
jest ze drabina o wys 3.5m bd siegac na 3m , jeszcze jest ten sam kat to inaczej nie moze
byc..
16 sty 15:41
Fixed: No to słabo u ciebie z logiką...
16 sty 16:08