wielomiany
Kasia: rozłóż na czynniki wielomiany a) 125 − 8x3 b) x4 i x3 − 2x2 c) (9x2 − 36x + 36) − 196
14 cze 17:28
Janek191:
a)
125 − 8 x3 = 53 − (2x)3 = ( 5 − 2x)*( 52 + 5*2x + (2x)2) =
= ( 5 − 2x)*( 25 + 10 x + 4 x2)
========================
Korzystamy z wzoru
a3 − b3 = ( a − b)*( a2 +a*b + b2 )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) ( 9 x2 − 36 x + 36) − 196 = ( 3 x − 6)2 − 142 = [ ( 3 x − 6) − 14]*[ (3x − 6) + 14] =
= ( 3 x − 20)*( 3 x + 8)
=================
Korzystamy z wzorów:
a2 − 2a*b + b2 = ( a − b)2
a2 − b2 = ( a − b)*( a + b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W b) nie wiadomo co jest napisane
14 cze 18:02