Zadania funkcje
Quantic: 1.Marek odziedziczył w spadku po babci 10 000 zł i chce cześć tego spadku ulokować w papierach
wartościowych.. Istnieje możliwość kupna obligacji oprocentowanych kwartalnie w sposób
składany, przy rocznej stopie rocznej r = 0,24. Ile powinien zainwestować w takie obligacje,
aby po 10 latach dysponować kwotą 20 000 zł?
2..Zbadać przebieg zmienności i narysować wykres funkcji
a) f(x)=(kreska ułamkowa) na górze: x do potęgi 4 na dole: x do 3 − x
b) y=x+ (pod pierwiastek) 1+x do potęgi 2(koniec pierwiastka)
3. Producent silników samolotowych szacuje, że stopa wzrostu kosztów użytkowania silnika jest
funkcją, liczby godzin pracy silnika−t i wyraża się następujące: s(t) = 60 +0,04 t2(to jest
kwadrat), gdzie t−mierzone w godzinach, a s(t) w zł na godzinę pracy.
a)Wyznaczyć wzrost kosztów użytkowania po 100 h pracy.
b)Jaki jest całkowity koszt utrzymania silnika W ciągu 100h pracy?
14 cze 17:15
Quantic: Zależy mi bardzo na 2b Z góry dziękuję.
14 cze 18:01
Mila:
2b)
1) f(x)=x+√(1+x)2 czy
2) f(x)=x+√1+x2
14 cze 18:11
Quantic: No cóż. Ta druga wersja, ale już sobie poradziłem. A z trzeciego podpunktu a?
399,96?
W 3b będzie 460?
A w pierwszym ok. 1612?
Dobrze liczę?
14 cze 20:31
Mila:

1)
r=0,24
n=10*4=40
p=0,24:4=0,06
x*(1+0,06)
40=20 000
x≈1944
2)
f(x)=x+
√x2+1
3)
14 cze 21:12