wielomiany
Kasia: wyznacz współczynniki a i b wielomianu w(x) = 3x3 − 7ax2 + 8 bx + 10 b wiedząc że w(−1) = −9
i w(2) = 18
14 cze 17:05
Mateusz:
Rozwiąż odpowiedni układ równań
Potrafisz go skonstruować w oparciu o dane z zdania?
14 cze 17:24
Kasia: nie, mozesz mi to pomóc zrobic ?
14 cze 17:29
łoś: | ⎧ | −9=3*(−1)3−7a*(−1)2+8b*(−1)+10b | |
| ⎩ | 18=3*23−7a*22+8b*2+10b |
|
| ⎧ | −9=−3−7a−8b+10b | |
| ⎩ | 18=24−28a+16b+10b |
|
−6=−7a+2b wszystko razy (−4)
to 24=28a−8b dodajemy do
−6=−28a+26b
i wychodzi 18=18b czyli b=1
podstawiamy za b 1 i obliczamy a
24=28a−8*1
24=24a−8
16=24a
a=
1624=
23
14 cze 17:31