NWD, TRYGONOMETRIA
AREK: 1.Dane są dwie liczby naturalne dodatnie, nie większe od 130. Różnica tych liczb wynosi 98.
NWD tych liczb wynosi 14. Znajdź te liczby.
2.Dany jest trójkąt ABC, w którym kąt ACB=90 stopni. Tangens wynosi 1/2, podaj wartości
pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Proszę o pomoc
14 cze 16:00
Patronus: 1
liczby dzielą się przez 2 i 7 i są od siebie odległe o 98
takie pary to
14 i 112
28 i 126
14 cze 16:15
Mila:
Z tw. Pitagorasa:
c
2=a
2+b
2⇔c
2=a
2+4a
2=5a
2
c=a
√5
| | a | | a | | 1 | |
sinα= |
| ⇔sinα= |
| = |
| ⇔ |
| | c | | a√5 | | √5 | |
| | b | | 2a | | 2 | |
cosα= |
| ⇔cosα= |
| = |
| |
| | c | | a√5 | | √5 | |
14 cze 16:57
AREK: Dziękuję za pomoc : )
14 cze 21:26
Mila:
14 cze 21:28