całka nieoznaczona
Aga: mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać tą całkę?
14 cze 15:30
asdf: | | t−1 | |
t= 2x+1 ⇒ 2x = t−1 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
dt = 2dx
| | | | t−1+4 | | t+3 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫ |
| = |
| | √t | | 2√t | | 2√t | |
prześledź dobrze, czy sie gdzies nie walnąłem, nie chce mi sie juz sprawdzać
14 cze 15:34
asdf: już widzę początkowy błąd: powinno być:
| 1 | | | | 1 | | t−1+ 4 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = |
| ∫U{t+3}{√t dt |
| 2 | | 2*√t | | 2 | | 2√t | | 4 | |
=
| 1 | | 3 | | 1 | |
| ∫√t dt + |
| ∫ |
| dt = .. |
| 4 | | 4 | | √t | |
chyba teraz dobrze, sprawdź.
14 cze 15:36
Mila:
Teraz jest dobrze.
14 cze 16:02