czy to zdanie jest tautologia
tomasz: ((r⇒p)⇒s)⇔(~p∨s)
moim zdaniem jest tautologia lecz nie jestem pewien czy mi się nie pokreciło
14 cze 15:12
Rafał: moim zdaniem nie jest tautologia lecz może niech ktoś bardziej obeznany się wypowie bo głowy
nie dam
14 cze 15:16
asdf:
sprawdzasz 2 warunki, czy zachodzi:
((r⇒p)⇒s)⇔(~pvs)
pierw sprawdzasz czy zachodzi:
1 ⇔ 0
~p vs = 0, ⇔ p = 1, s =0, wtedy po lewej masz:
(r ⇒ 1)⇒0
z tablicy implikacji jest jeden przypadek gdy coś jest zero:
1⇒0, a tu masz 1, więc:
r⇒1 = 1 [u[zawsze]] (nie zależnie od r)
1 ⇒0 = 0
otrzymujesz an końcu:
0 ⇔ 0, czyli nie taki przypadek nie zachodzi, pierwsza część udowodniona:
nie może zajść 1 ⇔ 0, teraz wystarczy w podobny sposób sprawdzić
0 ⇔ 1
(r⇒p)⇒s) = 0, gdy:
s = 0, p = 0 (bo teraz ~p v s musi dawać 1), więc:
(r⇒0)⇒0), więc r = 1, otrzymujesz:
1 ⇔ 1, czyli nie zajdzie:
1 ⇔ 0, odp: jest to tautologia
14 cze 15:26
asdf: końcówka:
czyli nie zajdzie 0⇔ 1, podsumowując:
rozpatrzyłem 2 przypadki fałszu:
0⇔1 oraz 1 ⇔ 0, udowodniłem, że takie coś [u[nigdy]] nie zajdzie, więc to równanie jest
zawsze prawdziwe − tautologia
14 cze 15:27
14 cze 15:38
asdf: to gdzies sie pomylilem
14 cze 15:43
tomasz: dzieki vizer
14 cze 16:18