potegi
Barcia: 1. Przedstaw liczbę w postaci potęgi liczby 2
212 + 212
2. Wykaż, że liczba:
6*123+124+125 jest podzielna przez 24
14 cze 14:38
wredulus_pospolitus:
2
12 =

+

= 2*

czyli:
2
12 + 2
12 = 2*2
12 = 2
1*2
12 = 2
1+12 = 2
13 <−−− własności potęg
14 cze 14:41
kulfon: 212 + 212 = 2 * 212 = ...
2.
6 * 4 to 24, 12 dzieli się przez 4 więc pokombinuj coś z tą 4, i wyciągnij 24 przed nawias, tak
zeby powstało cos takiego : 24* (xyz) − liczba podzielna przez 24
14 cze 14:42
wredulus_pospolitus:
2.
24 = 2*12
6*12
3 +12
4 + 12
5 = 2*12*(3*12
2) + 2*12*(6*12
2) + 2*12*(6*12
3) ... jaki z tego wniosek
14 cze 14:42
Nienor: 213, bo 2*212=...
2.
6*3*4*122+3*4*3*4*122+3*4*3*4*123=24*3*122+3*2*2*4*3*122+3*2*2*3*4*123=
24*3*122+6*4*2*3*122+6*4*2*3*123=24*3*122+24*6*122+24*6*123=24(3*122+6*122+6*123)
14 cze 14:44