Oblicz długość obwodu trapezu wiedząc, że
PILNE: Kąty ostre trapezu są równe 30stopni i 45stopni. Oblicz długość obwodu trapezu wiedząc, że
wpisane w trapez koło ma promień 6cm.
14 cze 14:31
Bogdan:
Wykonaj tu najpierw rysunek z oznaczeniami
14 cze 14:33
PILNE: to już mam, ale nie wiem co dalej
14 cze 14:35
Bogdan:
Rysunek wykonaj tu korzystając z opcji rysuję
14 cze 14:37
kulfon: zbyt skomplikowane...
14 cze 14:45
Janek191:
Trapez ABCD
I ∡ BAD I = 30
o
I ∡ ABC I = 45
o
I AB I = a, I CD I = b
I AD I = c, I BC I = d
oraz
r = 6 cm
więc wysokość
h = 2*r = 12 cm
trapez jest opisany na okręgu , więc
a + b = c + d
Mamy też
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + b = c + d = 24 + 12
√2
zatem obwód trapezu
L = a + b + c + d = 2*( 24 + 12
√2 ) = 48 + 24
√2
Odp. L = 24*(2 +
√2) cm
======================
14 cze 17:35