matematykaszkolna.pl
czy istnieje sigma ciało. mariolkaa90: Witam, nie bardzo wiem gdzie miałabym umieścić tego typu zadania. Kogoś kto by wiedział proszę o przeniesienie postu. Mam problem z 3 zadaniami. 1. Niech X = {1, 2, 7, 11}. Sprawdzic, czy rodzina M jest sigma−ciałem w X, jezeli: (i) M = {zbiór pusty, X, {1, 2}, {7, 11}}, (ii) M = {zbiór pusty, X, {1}, {2}, {2, 7, 11}, {1, 2, 7}, {1, 11}, {2, 7}}, (iii) M = {zbiór pusty, X}. 2. Czy istnieje sigma−ciało złożone z: (i) dokładnie jednego elementu, (ii) dokładnie dwóch elementów, (iii) dokładnie trzech elementów, (iv) dokładnie czterech elementów, (v) dokładnie pięciu elementów. 3. Pokazać, ze: (i) funkcja Dirichleta (ii) funkcja Signum (iii) funkcja Cantora są mierzalne w sensie Lebesgue’a. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc emotka
14 cze 13:47
wredulus_pospolitus: 1) a czy znasz definicję sigma ciała (i) tak (ii) nie ... brak chociażby dopełnienia do {2} (iii) oczywiście ... jest to najmniejsze σ−ciało określone na X
14 cze 13:52
wredulus_pospolitus: 2. (i) jeżeli tak to tylko dla X={∅} <−−− sprawdź w definicji (nie pamiętam algebry) (ii) jasne ... patrz punkt (1.ii) (iii) oczywiście, że nie ... σ−ciało określone na X musi posiadać zbiór pusty (1), jakiś zbiór (2), jego dopełnienie (3) i ich sumę (4) (iv) na to odpowiedziałem wcześniej (patrz np. 1.i) (v) nie (analogiczne rozumowanie jak w przypadku 2.iii)
14 cze 13:55
wredulus_pospolitus: 3 ... ojjj tutaj to juz odpadam ... zbyt dużo czasu upłyneło ... już nawet nie wiem jak wyglądają te funkcje (zwłaszcza Signum)
14 cze 13:56