Jakim sposobem rozwiazać tą całke ?
Całki:
14 cze 13:42
Całki: przez części, przez podstawianie czy jak ?
14 cze 13:42
wredulus_pospolitus:
| 9−x2 | | 9+x−x−x2 | | 8 +1+x | | x+x2 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| 1+x | | 1+x | | 1+x | | 1+x | |
| | 8 | | 1+x | | 1+x | | 8 | |
= |
| + |
| −x |
| = |
| + 1−x |
| | 1+x | | 1+x | | 1+x | | 1+x | |
z takiej postaci to juz banał, nieprawdaż

14 cze 13:44
Całki: Prze

jak to rozpisałeś
14 cze 13:48
Bogdan:
można też wykonać zwykle dzielenie (−x2 + 9) : (x + 1) np. schematem Hornera
14 cze 13:58
wredulus_pospolitus:
jak to jak
9−x2 = 9 (+x −x) −x2 = (8+1) + x − x − x2 = 8 + (1+x) − (x+x2) = 8 + (1+x)*(1−x)
musisz poćwiczyć rozpisywanie ulamków ... w całkach baaaaaaardzo przydatna sprawa (co zresztą
widać)
14 cze 13:58
14 cze 14:00
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... jak dy to nie dx
chyba że jest to całka podwójna ... wtedy brak symbolu całki
14 cze 14:02
Całki: pomyłka,na końcu powinno być dy
14 cze 14:04
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie widzisz od razu to robisz podstawienie: t = 1+x ; dt = dx
14 cze 14:05
asdf: łopatologicznie:
jak "u góry" masz pochodną "z dołu" to całka wygląda tak:
ln| dół | + C
14 cze 14:09