Obliczanie losowania z przedziału
Ciapek: Oblicz % prawdopodobieństwa wylosowania liczby 2 ≤ x ≤ 10 z przedziału <0;32000>
A = 9
Ω = 32000
P(A) = A / Ω = 9/32000 = 0,00028125 ≈ 3%
Czy to jest poprawnie?
14 cze 11:34
wredulus_pospolitus:
czy są to zbiory liczb całkowitych czy rzeczywistych

dla całkowitych −−− dobrze (prawie ... źle |Ω| = 3200
1)
dla rzeczywistych −−− źle (|Ω| wtedy dobra, ale zła |A| =
8)
14 cze 13:23
wredulus_pospolitus:
a druga sprawa ... od kiedy 0,00028 ≈ 3% = 0,03
14 cze 13:23
Ciapek: przemnożyłem *100%
14 cze 14:19
wredulus_pospolitus:
0,00028 * 100% = 0,028% ≈ 0,03%
14 cze 14:21
Ciapek: no tak, moje niedopatrzenie poprzez pośpiech
14 cze 14:41
wredulus_pospolitus:
ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie ... czy liczby te są liczbami całkowitymi, czy
rzeczywistymi
14 cze 14:43
Ciapek: liczby całkowite
14 cze 14:47