Vizer:
Nie rozwiązanie różniczki tylko równania różniczkowego.
Na początku podzieliłbym przez x :
| | y | |
Podstawienie u = |
| ⇒ y = ux, y' = u'x + u |
| | x | |
u'x + u = ulnu
u'x = ulnu − u
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t = lnu − 1
| | dt | |
* = ∫ |
| = ln(lnu − 1) + C |
| | t | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lnx + C = ln(lnu − 1)
lnx + lnC = ln(lnu − 1)
Cx = lnu − 1
lnu = Cx + 1
u = e
Cx + 1
y = xe
Cx + 1
Po drodze zmieniałem niezauważalnie cały czas stałą na "nowe" C, oraz były założenia y ≠ ex i y
≠ 0, gdzie pierwsze otrzymujemy wstawiając do rozwiązania C = 0, a drugie nie spełnia
równania.