pomocy!
lolius: | | 3−x | |
Jak zamienić ten ułamek |
| na postać kanoniczna? |
| | 2+x | |
14 cze 08:47
kulfon: wpisać w liczniku w nawias to samo co masz w mianowniku i przed nawiasem postawić taką liczbę
aby po wymnożeniu tej liczby "x" była równa liczbie x w ułamku wyjściowym i w liczniku
dodać/odjąć taką liczbę aby wszystkie sumy sie zgadzały, następnie podzielić przez mianownik
14 cze 09:46
kulfon: | 3 − x | | −(x + 2) + 5 | |
| = |
| = .... |
| 2 + x | | x + 2 | |
14 cze 09:47
pigor: ..., lub taki schemat jak nie potrafisz jak powyżej, wpaść
dlaczego tak,
| 3−x | | −x+3 | | −x−2+2+3 | | −(x+2)+5 | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| = −1+ |
| i o to chodzi ; |
| 2+x | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
II sposób (ogólny) .
| | 3−x | | n | | mx+2m+n | |
niech |
| = m+ |
| = ? = |
| ⇒ m= −1i 2m+n=3 ⇒ n=5 . |
| | 2+x | | x+2 | | x+2 | |
14 cze 10:45