Proszę o pomoc w obliczeniu metodą Cramera
Zdesperowana: Metoda Cramera
x1+2x2+x3+2x4=10
5x1+x2+3x3+x4=10
x1+x2+x3+5x4=18
13 cze 23:40
Vizer:
O widzisz, wreszcie ładnie zapisałaś

Masz policzone wyznaczniki?
13 cze 23:43
Zdesperowana: Z tego co wiem musze uzupełnić macierz i chba ma to być tak
1 2 1 2 |10
5 1 3 1 |10
1 1 1 5 |18
to ma być w nawiasie a za kreskami jest ta macierz uzupelniona ale nie wiem co dalej
13 cze 23:47
Vizer: No na tym metoda Cramera nie polega, tylko pewnie Gaussa. Fakt nie zauważyłem, że i tak
Cramerem tego się nie rozwiąże, bo nie ma tyle równań co zmiennych, zmyliłaś mnie poleceniem

Czyli należy zastosować metodę rozwiązywania układu równań, którą opracował Gauss. Czyli
przekształcasz macierz do postaci schodkowej i z niej odczytujesz rozwiązania układu
13 cze 23:51
Zdesperowana: właśnie w poleceniu mam tak:
Rozwiąż ten uklad przy pomocy wzorów cramera. no i dlatego wiem ze musze miec ta macierz
uzupelniona zeby dzialac dalej
13 cze 23:54
Vizer: Napisałem Ci, że nie użyjesz tu wzorów Cramera, gdyż masz 4 zmienne (x1, x2, x3, x4) i 3
równania.
14 cze 00:00
Zdesperowana: a jak obliczyc rzU
14 cze 00:00
Vizer:
Najlepiej przekształcić tą macierz do postaci schodkowej i ilość "schodków" (niezerowych
wierszy) jest naszym rzędem.
14 cze 00:03
Zdesperowana: M= 1 2
3 1 = detM 1−6=−5
a potem obliczyłam coś takiego
x3+2x4=10−x1−2x2
3x3+x4=10−5x1−x2
nie wiem czy ja to dobrze robie
14 cze 00:05
Zdesperowana: a to my nie robilismy czegos takiego zeby przeksztalcac na jakies schodki
14 cze 00:05
Zdesperowana: 1 2
3 1 to macierz nieodobliwa tak?
14 cze 00:07
Zdesperowana: nieosobliwa*
14 cze 00:07
Vizer:
Nie wie jak ty tu liczysz, a jak liczyliście rzędy macierzy

Macierz jest niosobliwa gdy jej wyznacznik jest różny od 0, więc jak Ci wyszedł inny niż 0 to
jest niosobliwa.
14 cze 00:09
Zdesperowana: ja juz sama nie wiem o co w tym chodzi mam tu jakis przyklad w miare podobny i jest najpierw ta
macierz uzupelniona potem pisze ze rzU = 2 zatem macierz ta zawiera nieosobliwa macierz zredu
2 no ale to jest dla innego przykladu natomiast nie wiem jak obliczyc to rzU dla tej mojej
macierzy dlatego nie wiem czy ja to robie dobrze
14 cze 00:14
Zdesperowana: potem są jakies rozwiązania bazowe i ogólne
14 cze 00:16
Zdesperowana: ja naprawde nie wiem jak sie za to zabrac
14 cze 00:16
Zdesperowana: czy ktoś wie jak to rozwiązać!
14 cze 00:27
Vizer:
Zdesperowana umiem to rozwiązać Gaussem, nie wiem jak to u Ciebie rozwiązywano.
Chociaż po dłuższym zastanowieniu chyba już wiem, liczyliście pewnie wyznaczniki, od
największego możliwego i jeśli się wyzerował, to braliście coraz mniejszy aż będzie rożny od
zera, zgadza się?
14 cze 00:39
ICSP: Panowie Alfredo Capelli oraz Leopold Kronecker na pewno wiedzą jak Ci pomóc.
14 cze 00:39
Zdesperowana: a jak bys to rozwiązał Gaaussem?
14 cze 00:42
Zdesperowana: ICPS napewno sie zglosze
14 cze 00:43
14 cze 00:45