różniczki
asjd: y' − 2xy=x2ex2
y"+2y'−3y=6x2−2
13 cze 23:36
Vizer:
Co jest napisane w pierwszym przykładzie przy 'e', a dokładnie co z tą dwójką.
Zresztą sam możesz spróbować zrobić, pierwsze rozwiązujesz jako równanie niejednorodne, czyli
liczysz na początku jednorodne, wychodzi Ci jakiś wynik, uzmienniasz stałą i podstawiasz do
równania na początku.
Drugie, rozwiązujesz też jako jednorodne, czyli z równania charakterystycznego wyliczysz
rozwiązanie, a następnie metodą przewidywań szukasz rozwiązania dla niejednorodnego.
13 cze 23:48
asjd: próbowałam zrobić , ale jeżeli tu wstawiłam to znaczy że mi nie wychodzi ? Proszę o pomoc .
Teoretycznie wiem jak to rozwiązać ale nie wychodzi.
14 cze 00:09
asjd: przy e jest potęga a w potędze x2
14 cze 00:10
Vizer:
To popraw zapis chociaż bo skąd mam wiedzieć do czego się odnosi ta dwójka na samym końcu
pierwszego przykładu.
14 cze 00:10
Vizer:
Rozwiązuje jednorodne najpierw :
y' − 2xy = 0
lny = x
2
y = ce
x2
Uzmienniam stałą:
y = c(x)e
x2
y' = c'(x)e
x2 + 2xc(x)e
x2
Wstawiam do równania początkowego
c'(x)e
x2 + 2xc(x)e
x2 − 2xc(x)e
x2 = x
2e
x2
c'(x)e
x2 = x
2e
x2
c'(x) = x
2
Łącząc rozwiązania :
14 cze 00:54