całka
luk20: Obliczyć objętość bryły ograniczonej podanymi powierzchniami:
x=−1, x=2, z=4−y2, z=2+y2.
Wiem że muszę policzyć całkę potrójną z 1dxdydz, ale zastanawiam się w jaki sposób wyznaczyć
tutaj ograniczenia y.
13 cze 23:26
Vizer: Jak na moje oko powierzchnią, na której będziesz całkował to będzie prostokąt.
13 cze 23:42
luk20: Szczerze to nie mam pojęcia... Nie robiliśmy takich zadań na zajęciach a dała coś takiego na
kolokwium. Napiszę moje rozwiązanie i najwyżej ktoś sprawdzi:
4−y2=2+y2
2−2y2=0
y=−1 lub y=1
∫−12∫−11∫2+y24−y2dzdydx, czy to jest przynajmniej dobrze, bo nie wiem czy
pisać resztę bo to się jednak długo przepisuje, ostatecznie wyszło mi 8
14 cze 00:00
Vizer:
Dobrze, tylko tak jak pisałem obszarem, na którym całkujesz jest prostokąt, jeśli na kolosie
prowadząca nie wymaga narysowania obszaru całkowania, to całkę potrójną dobrze rozpisałeś
14 cze 00:02
luk20: Na szczęście nie wymaga... Dobra, dzięki
14 cze 00:08