Równania
Natalia: Czy może mi ktoś to wytłumaczyć? Proszę o pomoc. Rozwiąż układ:
{ 2x = 16
{ log (x2 − 5x +5) = 0
21 wrz 21:41
Bogdan:
Tu nie ma układu równań.
21 wrz 21:43
Natalia: Nie wiedziałam jak go zapisać
21 wrz 21:47
Bogdan:
Jeszcze raz powtarzam, tu nie ma układu równań, bo jest w każdym podanym przez Ciebie
równaniu tylko jedna niewiadoma. To są dwa oddzielne równania nie tworzące układu
równań.
a) 2x = 16 ⇒ 2x = 24 ⇒ x = 4.
b) Założenie: x2 − 5x + 5 > 0.
log(x2 − 5x + 5) = 0 ⇒ x2 − 5x + 5 = 100 ⇒ x2 − 5x + 5 = 1, dokończ.
21 wrz 22:01