mam problem
Mikołaj: mam problem
Dany jest trojkat rownoramienny o podstawie rownej a i kacie przy podstawie 15 stopni.
uzasadnij, ze jesli wysokosc opuszczona na podstawe jest rowna h, to ramie tego trojkata ma
dlugosc √2ah
13 cze 21:43
PW: | | 1 | | 1 | |
Poprzez pole − raz liczone tradycyjnie jako |
| ah, drugi raz jako |
| b•b•sin150° |
| | 2 | | 2 | |
13 cze 22:05
doro09:

sin15=sin(90+60)=cos 60◯
P1=1/2a*b*sinδ= 1/2*x
2*cos60=1/2*x
2*1/2=1/4x
2
P2=1/2*a*h
P1=P2
1/2x
2=1/2ah
x
2=2ah
x=pierwiastek z 2ah
14 paź 15:08
;) : Cos60

? Wydaje mi sie ze sinus 30
7 mar 18:00
7 mar 22:32
xdxdxd: co oznaczyles jako δ
17 cze 19:25