styczna
luk20: Znaleźć równanie stycznej do cisoidy y2(2r−x)−x3=0 w (r,r)
13 cze 21:34
luk20:
13 cze 22:06
luk20:
13 cze 22:54
aniiiiiiiii: czy to r traktowane jest jak jakaś stała liczba?
10 sty 21:03
Panko: Ogólnie to leci tak
y2*2r−xy2−x3=0 ; różniczkujemy obustronnie równanie
y` * 2y*2r −( 1*y2 + x* 2y *y`) −3x2 =0 stąd liczę y` ( pochodną)
y`*(4yr−2xy)=y2+3x2
y`(x)=(y2+3x2)/(4yr−2xy) oraz y(r)=r
stąd y`(r)=(r2+3r2)*(4r2−2r2)=2
równanie prostej stycznej w punkcie (x0, y0) do krzywej to
y= y`(x0)*x+(y(x0)−y`(x0)*x0)
Tu : (x0,y0)= (r,r)
Styczna : y= 2*x+( y(r)− 2r)
y= 2x+( r−2r)
y= 2x−r
r−−−parametr budujący rodzinę krzywych
Wrzuć to np dla r=1 do WolframAlpha i narysuj
Sprawdź dokładnie rachunki !
10 sty 22:18