Równanie z parametrem - proszę pomóżcie
Wojtek: Bardzo proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru k∊ R równanie kx2 + (k+1)x + 1=0 ma dwa
różne rozwiązania dodatnie. Nie zapomnij o założeniach
21 wrz 21:38
Bogdan:
a = k
b = k + 1
c = 1
Założenia:
1. a ≠ 0 (oznacza, że równanie jest kwadratowe)
2. Δ > 0 (oznacza, że są 2 różne rozwiązania)
| | c | |
3. |
| > 0 (oznacza, że rozwiązania są jednakowych znaków) |
| | a | |
| | −b | |
4. |
| > 0 (oznacza, że rozwiązania są dodatnie) |
| | a | |
21 wrz 21:52
Wojtek: Dziękuje bardzo
21 wrz 22:04