Helppp !
przemek :P: a) (−3)+(−13) = ?
b) (−10)+(−25) = ?
c) 10 + (−15) = ?
d) −25 + 40 = ?
e) −15 +17 =?
f) 26 +(−3) = ?
g) 40 +(−60) = ?
21 wrz 21:32
:-)TO TYLKO JA: Żartujesz?!
a)−3−13=−16
b)−10−25=−35
c)10−15=−5
d)15
21 wrz 21:39
nalepek:
nie wiem w czym masz problem
a) −3−13=−16
b) −10−25=−35
itd..
21 wrz 21:39
blazej 2024: W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli
przeciwprostokątną na odcinki dł. 12 i 5. oblicz dł. przy prostokątnych trójkąta.
21 wrz 21:47
AROB: pomagam
21 wrz 23:51
AROB:

Liczby umieszczone na rysunku wynikają z własności stycznych poprowadzonych do okręgu z punktu
położonego na zewnątrz okręgu, mianowicie odcinki stycznych są równej długości.
A ponieważ trójkąt jest prostokątny, stosujemy tw. Pitagorasa i mamy:
(x+5)
2 + (x+12)
2 = (5+12)
2
Stąd otrzymasz równanie kwadratowe: 2x
2 + 34x − 120 = 0 /:2
x
2 + 17x − 60 = 0
Δ=529,
√Δ=23, x
1 = 3
x
2 = −20 (sprzeczne z treścią)
Czyli x=3, zatem przyprostokątne mają długości: x + 5 =
8 i x + 12 =
15.
22 wrz 00:09