Znajdź równanie stycznej do okręgu
wajdzik: Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu (x−3)
2+(y−4)
2=1 przechodzącej przez punkt:
A=(1,1)
A więc:
A=(1,1) O=(3,4)
y−1=m(x−1)
y−1=mx−m
mx−y+1−m=0
I teraz tutaj pytanie, w przykładzie miałem, że styczna jest równa r(zawsze r tutaj wychodzi
3
√2
)
3
√2=U{|3m−4+1−m|}{
√m2+1
3
√2*
√m2+1=2m−3
18m
2+18=4m
2−12m+9
14m
2+12m+9=0
Δ wychodzi ujemna, pewnie jest coś z tym r nie tak.
Proszę o odpowiedź.
13 cze 20:37
wajdzik: r=1
Już wszystko wyczytałem.
13 cze 20:49
Eta:
r=1
| | |2m−3| | |
d=r= |
| =1 ⇒ (2m−3)2= m2+1 dokończ |
| | √m2+1 | |
13 cze 20:51
wajdzik: 3m2−12m+8=0
√Δ=4√3 ....
już liczę dalej
13 cze 20:52
bezendu: Eta przefarbowałaś się ?
13 cze 20:55
13 cze 20:57
wajdzik: na biało, dość oryginalnie
13 cze 20:58
wajdzik: czy to jest dobrze?
jak zapisać równania szukanych stycznych
13 cze 21:05
Eta:
| | 2 | | 2 | |
m= 2− |
| √3 v m= −2− |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
równanie stycznych: y= mx +1−m
y=..... v y=.....
13 cze 21:08
wajdzik:
V
Mam nadzieję, że wszystko się zgadza
13 cze 21:12
wajdzik: Dzięki Eto, zabieram się dalej do pracy.
13 cze 21:16
Eta:
Popraw :
| | 2 | | 2 | |
m= 2− |
| √3 v m= 2+ |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
13 cze 21:20
lolo: ∑⇔≥≥≥∊∊∊
13 cze 21:58