trójkat prostokatny
blazej 2024: Wiezrchołki trójkąta prostokatnego równoramiennego leżą na okregu o promieniu 5 cm oblicz pole
i obwód trójkata
21 wrz 21:31
Eta:
| | c | |
R= |
| ... gdzie c −−− długość przeciwprostokatnej
|
| | 2 | |
to c = 2R => c= 10cm
a
2 +a
2 = c
2 ... wyznacz "a"
Ob = 2a +c .....
P=
12*a*a = .....
dokończ
21 wrz 21:36
nalepek:

R=5cm
b=2R
b=10
a
2+a
2=b
2
2a
2=100 /:2
a
2=50
P=a
2
P=50
a=5
√2
Obw=2a+b
Obw=10
√2+10
21 wrz 21:38
Eta:
odp:
P= 50 cm
2 Ob= 10(
√2+1) cm −−−− to bardziej "elegancki" zapis
21 wrz 21:47
Eta:
Poprawiam .... oczywiście ,że P= 25cm2
nieprawdaż nalepek?
21 wrz 21:49