matematykaszkolna.pl
. asdf: Witam emotka O co chodzi z równaniem plaszczyzny i jak to wyprowadzić?
13 cze 20:03
asdf:
13 cze 20:16
Vizer: Czekaj na pigora on to z tego co pamiętam ogarniaemotka A chodzi Ci o równanie ogólne płaszczyzny?
13 cze 20:21
asdf: tak emotka
13 cze 20:22
Mateusz: rysunek Z bardzo banalnego twierdzenia mianowicie Pitagorasa emotka zobacz na rysunek wprawdzie troche niedoskonały bo nie mam wprawy w rysowaniu tu bo mało co rysuje mamy punkt P ma on wspołrzedne P=(x,y,z) nalezy do tej płaszczyzny P0 tez jest to punkt płaszczyzny ma on wspołrzedne (x0,y0,z0) wektor w=[A B C] prostopadły do płaszczyzny ktory ma poczatek w P0 wektor P0P =[x−x0 y−y0 z−z0] tez lezny na płaszczyznie i jest prostopadły do wektora w koniec wektora w ma wspołrzedne oznaczmy sobie np S=(A+x0, B+y0, C+z0) czyli wektor PS ma wspołrzedne [A+x0−x B+y0−y C+z0−z] stosując tw Potagorasa dla trojkata P0PS mam: (A2+B2+C2)+((x−x0)2+(y−y0)2+(z−z0)2) po uporządkowaniu tego otrzymasz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0=(x0,y0,z0) i prostopadłej do wektora w=[A B C]
13 cze 20:22
asdf: a tak łopatologicznie to o czym mówi te równanie plaszczyzny?
13 cze 20:29
Trivial: asdf, mówi się **to** równanie płaszczyzny, a nie jakieś 'te'.
13 cze 20:35
asdf: oj tam pisze na szybkiego, bo robie 10 rzeczy na raz...
13 cze 20:38
asdf:
13 cze 21:04
asdf: a mozna skorzystać z iloczynu skalarnego? jeżeli: n = [A,B,C], PoP = [ x−xo, y−yo,z−zo] n ⊥ PoP ⇒ n ◯ PoP = 0 [A B C] ◯ [ x−xo, y−yo,z−zo] = 0 A(x−xo) + B(y−yo) + C(z−zo) = 0 i koniec..
13 cze 22:17
asdf: ?
14 cze 01:44
Vizer: Chyba dobre rozumowanie, nie widzę błędówemotka
14 cze 01:46
asdf: ok, dzieki, a jak zrobić takie zadanie?: obliczyć odległość prostej l1: x = 2+t, y = −3 +2t, z = 2−t od płaszczyzny 2x+ y+4z = 0. Jakie jest położenie prostej względem płaszczyzny?
14 cze 01:47
Vizer: Eh kiedyś takie rzeczy się rozwiązywało, może gdzieś wygrzebię w notatkachemotka
14 cze 01:50
Vizer: One musza być chyba równoległe, bo inaczej sensu liczenia odległości nie ma.
14 cze 01:58
asdf: No tak emotka Jakbyś mógł to zajrzyj emotka
14 cze 02:12
Vizer: Ok, to najpierw trzeba sprawdzić czy płaszczyzna z prostą z równoległe. Wydaje mi się, że należy zrobić tak: 1. Wyznacz wektor kierunkowy prostej (z parametrycznej postaci odczytujemy kolejne współrzędne tego wektora jako współczynniki zmiennej t). 2. Wyznaczasz wektor normalny do płaszczyzny (to chyba wiesz, masz w postaci ogólnej więc nie powinno być problemu). 3. Wyznaczasz iloczyn skalarny tych wektorów, jeśli wyjdzie równy 0 są one równoległe. Następnie gdy już to zbadaliśmy, wyznaczamy dowolny punkt na prostej i liczymy odległość z tego długiego wzorku na odległość punktu do płaszczyzny. Tak mi się to widzi by to rozwiązaćemotka
14 cze 02:31
asdf: dzieki bardzo, pozniej pokombinuje emotka
14 cze 11:47