.
asdf: Witam

O co chodzi z równaniem plaszczyzny i jak to wyprowadzić?
13 cze 20:03
asdf:
13 cze 20:16
Vizer:
Czekaj na
pigora on to z tego co pamiętam ogarnia

A chodzi Ci o równanie ogólne
płaszczyzny?
13 cze 20:21
asdf: tak
13 cze 20:22
Mateusz:

Z bardzo banalnego twierdzenia mianowicie Pitagorasa

zobacz na rysunek wprawdzie troche
niedoskonały bo nie mam wprawy w rysowaniu tu bo mało co rysuje

mamy punkt P ma on wspołrzedne P=(x,y,z) nalezy do tej płaszczyzny P
0 tez jest to punkt
płaszczyzny ma on wspołrzedne (x
0,y
0,z
0) wektor w=[A B C] prostopadły do płaszczyzny ktory
ma poczatek w P
0 wektor P
0P =[x−x
0 y−y
0 z−z
0] tez lezny na płaszczyznie i jest
prostopadły do wektora w
koniec wektora w ma wspołrzedne oznaczmy sobie np S=(A+x
0, B+y
0, C+z
0) czyli wektor PS ma
wspołrzedne [A+x
0−x B+y
0−y C+z
0−z] stosując tw Potagorasa dla trojkata P
0PS mam:
(A
2+B
2+C
2)+((x−x
0)
2+(y−y
0)
2+(z−z
0)
2) po uporządkowaniu tego otrzymasz równanie
płaszczyzny przechodzącej przez punkt P
0=(x
0,y
0,z
0) i prostopadłej do wektora w=[A B C]
13 cze 20:22
asdf: a tak łopatologicznie to o czym mówi te równanie plaszczyzny?
13 cze 20:29
Trivial:
asdf, mówi się **to** równanie płaszczyzny, a nie jakieś 'te'.
13 cze 20:35
asdf: oj tam

pisze na szybkiego, bo robie 10 rzeczy na raz...
13 cze 20:38
asdf:
13 cze 21:04
asdf: a mozna skorzystać z iloczynu skalarnego? jeżeli:
n→ = [A,B,C], PoP→ = [ x−xo, y−yo,z−zo]
n→ ⊥ PoP→ ⇒
n→ ◯ PoP→ = 0
[A B C] ◯ [ x−xo, y−yo,z−zo] = 0
A(x−xo) + B(y−yo) + C(z−zo) = 0
i koniec..
13 cze 22:17
asdf: ?
14 cze 01:44
Vizer: Chyba dobre rozumowanie, nie widzę błędów
14 cze 01:46
asdf: ok, dzieki, a jak zrobić takie zadanie?:
obliczyć odległość prostej l1: x = 2+t, y = −3 +2t, z = 2−t od płaszczyzny
2x+ y+4z = 0. Jakie jest położenie prostej względem płaszczyzny?
14 cze 01:47
Vizer:
Eh kiedyś takie rzeczy się rozwiązywało, może gdzieś wygrzebię w notatkach
14 cze 01:50
Vizer: One musza być chyba równoległe, bo inaczej sensu liczenia odległości nie ma.
14 cze 01:58
asdf: No tak

Jakbyś mógł to zajrzyj
14 cze 02:12
Vizer:
Ok, to najpierw trzeba sprawdzić czy płaszczyzna z prostą z równoległe. Wydaje mi się, że
należy zrobić tak:
1. Wyznacz wektor kierunkowy prostej (z parametrycznej postaci odczytujemy kolejne współrzędne
tego wektora jako współczynniki zmiennej t).
2. Wyznaczasz wektor normalny do płaszczyzny (to chyba wiesz, masz w postaci ogólnej więc nie
powinno być problemu).
3. Wyznaczasz iloczyn skalarny tych wektorów, jeśli wyjdzie równy 0 są one równoległe.
Następnie gdy już to zbadaliśmy, wyznaczamy dowolny punkt na prostej i liczymy odległość z tego
długiego wzorku na odległość punktu do płaszczyzny.
Tak mi się to widzi by to rozwiązać
14 cze 02:31
asdf: dzieki bardzo, pozniej pokombinuje
14 cze 11:47