pole kwadratu
Na jutro:

W kwadracie ABCD o boku 8 cm punkt E est środkiem boku AD, punkt F jest środkiem boku AB.
Oblicz pole trójkąta EFC oraz jego obwód.
Obwod policzylem tylko nie wiem jak zrobic pole
13 cze 19:38
Mila:
Od pola kwadratu odejmij pola 3 narożnych trójkątów.
13 cze 19:48
Burek: dziwny wynik wyjdzie
P( kwadratu) − P(ΔAFE) − P(ΔBCE) − P(ΔCDE)
64−(1/2*4*4)−(8*4√5*4√5)−(8*4*4√5)
13 cze 19:52
5-latek: NO to jesli policzyles obwod z tego powinno CI wyjsc ze ΔEFC to Δrownoramienny .
Bok trojkata EF masz policzony tak samo jak bok EC=FC
Jesli jest to trojkat rownoramieeny to gdzie bedzie padac wysokosc poprowadzona z wierzcholka C
na podstawe EF.? Bedzie padac dokladnie na srodek podstawy EF tego trojkata czyli podzieli
bok EF na polowe . .Wiec oznacz ja jaka CG . Wiec z trojkata prostokatnego ECG wylicz CG
| | |EF|*|CG| | |
Pole = |
| i po zawodach |
| | 2 | |
13 cze 20:07
5-latek: Albo tak jak kaze MIla . Przepraszam ale nie bylo Twojego wpisu jak pisalem
13 cze 20:10
5-latek: Ptrojkta EAF= 1/2AF*EA=2*4=......policz
Ptrojkata EDC=Ptrojkata FBC = 1/2EB*BC=2*8=....policz
13 cze 20:26
13 cze 22:54
5-latek:
14 cze 16:49