f(x) = pierwiastek 3−go stopnia z x * sin(3x2 + 5 )
Pomożecie ? (nie chciało mi zrobić x pod pierwiastkiem dlatego słownie)
| 1 | ||
= | x−(23)* (x)` * sin(3x2+5) + 3√x * cos(3x2+5) * (3x2+5)`= | |
| 3 |
| 1 | ||
= | x−(23) * sin(3x2+5) + 3√x * cos(3x2+5) * 6x teraz mozna to pozamiatac | |
| 3 |
Czyli dopiero jak obliczam pochodną gdzie sin przekształca się na
cosinus mnożę tylko ten wyraz przez pochodną 3x2 + 5 czy wszystko ? Bo nie widzę nawiasów
czyli tylko cos(3x2 + 5 ) mnożę przez 6x ?
mam nadzieje ze rozumiesz
A jeszcze tylko nie jestem pewna jednego momentu tej pochodnej z pierwiastka 3−go stopnia z x ,
pojawia się tam pochodna z x , na karcie wzorów mam tylko pierwiastek drugiego stopnia i nie
za bardzo wiem czy to ze wzoru czy jakaś własność ?
to jeszcze tego nie robilem na zadnych przykladach jestem dopiero co po szkole
sredniej i dopiero od tygodnia zacząłem robic granice , pochodne i wlasnie teraz bede sie
zabieral za te wszystkie rzeczy typu asymptoty, monotonicznosc ogolnie przebieg zmiennosci
funcji wiec wydaje mi sie ze na dzien dzisiejszy z tym problemem ci raczej nie pomoge
Ale nie jest to trudne kiedys przeciez bylo w szkole sredniej wiec nie moze byc trudne
powodzenia poradzisz sobie
Wiem tylko tyle ze rysujemy przyblizony wykres pochdnej tej funkcji i juz z tego wykresu duzo
wynika gdzie rosnie gdzie maleje
Też jestem na pierwszym roku zarządzania i mam taką matmę, że masakra ...już dwa razy
nie zaliczyłam ...:( Teraz mam ostatnią próbę a jak nie zdam to warunek
Bardzo Ci dziękuje poszukam w internecie coś na pewno znajdę
Życzę Ci powodzenia w tej matmie
!
zeby nie byc zielonym ^^ na studiach
Powodzenia !