Wariancja i odchylenie standardowe
Mati: Chciałbym abyście zrobili zadanie z wariancji i odchylenia standardowego w sumie zrobiłem to
zadanie ale nie wiem czy jest dobrze a musi takie być.
Dane są liczby 1,3,5,6,1,4,7,9,1,2
Oblicz wariancję.
13 cze 19:21
Mila:
1) uporządkuj dane od na mniejszego do największego, oblicz xs ( średnia arytmetyczna), to Ci
przeliczę resztę.
13 cze 19:47
Mati: średnia arytmetyczna wynosi 3.9
Mój wynik wyszedł 7.69 ale nie wiem czy dobrze więc serdecznie dziękuję za sprawdzenie tego
| | 32+22+32+42+52+62+72+92 | |
X= |
| −3.92 |
| | 10 | |
| | 9+4+9+16+25+36+49+81 | |
X= |
| −15.21 |
| | 10 | |
22.9−15.21=7.69
13 cze 20:04
Mila:
Zestaw danych:
1,1,1,2,3,4,5,6,7,9
n=10 − liczebność próby
x
s=3,9
Wariancja:
| | 3*12+22+32+42+52+62+72+92 | |
δ2= |
| −3,92=22,3−15,21=7,09 |
| | 10 | |
odchylenie standardowe:
δ=
√7,09=2,66
Na kolorowo masz różnicę w algorytmie.
II sposób liczenia wariancji:
| | 3*(1−3,9)2+(2−3,9)2+(3−3,9)2+(4−3,9)2+(5−3,9)2+(6−3,9)2+(7−3,9)2+(9−3,9)2 | |
δ2= |
| = |
| | 10 | |
| | 3*2.92+1.92+0.92+0.12+1.12+2.12+3.12+5.12 | |
= |
| =7.09 |
| | 10 | |
13 cze 21:16
Mati: Dziękuję
13 cze 22:07
Mila:
13 cze 22:23