PROCENTY
Jaa : ): A) W klasie jest 10 chłopców i 15 dziewcząt. Jaki procent klasy stanowią chłopcy, a jaki
dziewczęta?
B )Ser zawiera 27% tłuszczu. Ile gramów tłuszczu zawiera 1 kg sera?
C )Cenę obniżono o 50% i wynosi obecnie 120 zł. Ile wynosiła przed obniżką?
D ) Oblicz 12.5% kwoty 1600 zł.
E) Znajdź kwotę o 2% mniejszą niż 3000 zł.
F) Jaka to liczba, której 150% stanowi 330?
G) Jaka to liczba, której 3% stanowi 12?
H) Jaki procent masy 200 kg stanowi masa 240 kg?
21 wrz 21:18
123: Pomogę w jednym.
odp a)
ogółem jest 25 osób
10−x%
25−100%
| 10*100 | |
| = 40% <−−procent jaki stanowią chłopcy |
| 25 | |
dziewczęta : 100%−40%=60%
21 wrz 21:23
Jaa : ): jej to juz mam, wgl mam wiele, ale nie wiem czy dobrze, a spieszy mi sie : D
21 wrz 21:27
123: c)
x−0,5x=120
50100x=120 //{50}{100}
x=240
d)
12.5100*1600=....
e)oblicz ile wynosi 2% liczby 3000 i odejmij
g) analogicznie do f.
21 wrz 21:32
123: c)
x−0,5x=120
50100x=120 //{50}{100}
x=240
d)
12.5100*1600=....
e)oblicz ile wynosi 2% liczby 3000 i odejmij
g) analogicznie do f.
21 wrz 21:32
Jaa : ): a "B" i "H" ? ; D
21 wrz 21:33
123: h)
w b coś mi nie wychodzi
21 wrz 21:35
123: byc może sie gdzieś machnełem, ale to napewno ktoś poprawi, teraz zmykam, miłego wieczoru
życze.
21 wrz 21:37
Jaa : ): noo właśnie kurczę mi co do tego 'B' też coś niezbyt ; / ale jeśli miałbyś/miałabyś jakiś
pomysł/propozycję to jeśli możesz to pisz : ) z góry dzięki : ) pozdro .
21 wrz 21:38
Jaa : ): heh noom dzięki, sprawdzam, ze swoimi rozwiązaniami i raczej mamy tak samo − ewentualnie sposób
wykonania inny : )
21 wrz 21:39
Jaa : ): Znajdź długość o 125% większą od długości 100m ?
− wie ktoś o co cho ? : D
21 wrz 21:56
Jaa : ): sorry od długości 160m ?
21 wrz 21:58
Marcia: Pomyśl − to nie boli
21 wrz 22:03
Jaa : ): juz to mam : )
21 wrz 22:07
Jaa : ): ale za to nie czaje tego F I G ... yy

/ pff.. ! powiedz, jelsi mozesz i wiesz , prosze ..
21 wrz 22:08
Jaa : ): Okej, juz wsio mam oprocz tego B, ale to to się jakoś wykąbinuje potem


dzieki i papa ; *
21 wrz 22:20