Dla koxów. zadanie typu uzasadnij że...błagam o pomoc
Radex: dany jest trójkąt w którym kąt między bokami o długościach x i2x ma miare 120 stopni.uzasadnij
że pole trójkąta jest dwukrotnie większe od pola pola trójkąta równobocznego o boku x.
13 cze 19:16
use:

pole trojkąta wyraza sie wzorem ;
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| a*h lub tez PΔ= |
| *a*b*sinα |
| | 2 | | 2 | |
gdzie a i b to dlugosci bokow a kat miedzy nimi to alfa czyli;
| | √3 | |
PΔ=0.5*x*2x*sin120 ⇒ PΔ=x2* |
| |
| | 2 | |
teraz pole trojkata rownobocznego o boku x to;
13 cze 19:28
5-latek: Use . Moze zostaw troche myslenia dla piszacego.
13 cze 19:33
use: masz racje , jeszcze jakby czlowiek byl peweny ze ktos po drugiej stronie przeanalizuje to i
sie czegos nauczy a nie bezmyslnie porzepisze bo wtedy to faktycznie nie ma sensu ^^
13 cze 19:41
Burek: Mogłbyś mi wytłumaczyć skąd z PΔ=0.5*x*2x*sin120 wzięło się PΔ=x2*√3/2
13 cze 19:43
use: poniewaz 0,5*x*2x ( mnozenie jest przemienne wiec mnoze 0,5 * 2 a top jest 1 oraz x *x a to
x
2)
| | √3 | |
bo sin ( 180 −60 ) = sin 60 = |
| |
| | 2 | |
13 cze 19:47
Burek: dzieki
13 cze 19:49