Planimetria-ile wynosi suma miar katow wewnętrznych
Oskar: Mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć ile wynosi miara kotów wewnętrznych w piciokacie, w
szesciokacie i w n−kącie. Jakim wzorem to sie oblicza?
13 cze 18:39
5-latek: (n−2)*180 stopni gdzie n =ilosc bokow wielokata
np dla trojkata (3−2)*180=180
dla 5 kata (5−2)*180= ...................
dla 6 kata (6−2)*180 =..........................
13 cze 18:51
pigor: ... , otóż
w 5−ciokącie z jednego wierzchołka 2 przekątne dzielą go na 5−2= 3 Δ,
w 6−ciokącie z jednego wierzchołka 3 przekątne dzielą go na 6−2= 4 Δ,
...
w n−kącie z jednego wierzchołka n−3 przekątne dzielą go na n−2 Δ,
dlatego (dowód indukcyjny)
Sn= (n−2)*180o − suma miar kątów dowolnego n−kąta,
zatem
αn= 1n(n−2)*180o − miara kąta wewnętrznego n−kąta foremnego;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to teraz oblicz sobie α
5 lub α
6 z tego wzoru . ...
13 cze 18:53
pigor: ... ile wynosi miara
kotów ... , a więc ile tych
kotów naliczyłeś . ...
14 cze 15:23
5-latek: No co Ty pigor . Nie dosc ze nie napisales mu ze miara katow wewnetrznycych w 5−cie
foremnym=540stpni a w 6−cie foremnym 720 stopni to jescze wymagasz od niego tak
skomplikowanych obliczen ?
14 cze 15:32