Oblicz pole tego trójkąta
natii: Punkty A=(−1,0) B=(4,5) C=(2,8) są wierzchołkami trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
13 cze 17:59
nie lubię matmy : Zależy jaki to jest trójkąt , jeśli jest to trójkąt równoboczny to wystarczy policzyć za pomocą
dwóch współrzędnych długość boku trójkąta a następnie obliczyć H z twierdzenia pitagorasa i
obliczyć pole
13 cze 18:16
Piotr: A jaki jest wzor na pole trojkata, znajac jego wspolrzedne wierzcholka? Podstaw do wzoru
13 cze 18:19
natii: to jest trójkąt prostokątny, ale i tak nie wiem jak to rozwiązać.. xD
13 cze 19:18
Mila:
skąd wiesz, że prostokątny?
13 cze 19:23
natii: no tak zakładam że prostokątny, bo rysując go według współrzędnych na osi to tak wychodzi..
13 cze 19:51
JAPON1A: tak nie mozesz oceniac
jak masz juz narysowany to teraz narysuj prostokąt (−1,8) (4,8) ,(−1,0) , (4,0) pole = P
PΔabc = P − PΔ1 − PΔ2 − PΔ3
13 cze 19:57
JAPON1A: te trójkąty 1,2,3 sa prostokątne, wiec latwo ich pole obliczysz.
13 cze 19:58
5-latek: Wiec tak .
1. zaznacz te punkty na ukladzie wspolrzednych i narysuj ten trojakt i zauwazysz ze ten trojkat
ABC nie jest prostokatny
2 Ze wzoru na dlugosc odcinka polcz dlugosc odcinka |CB| −−−bedzie to podstawa trojkata
3. Wyznacz rownanie prostejCB przechodzacej przez punkty C I B jesli masz je w postaci
kierunkowej to przeksztalc je do postaci ogolnej −−−masz na to wzory
4.Ze wzoru na odleglosc punktu od prostej wyznacz odleglosc punktu A od prostej CB −−−−−bedzie
to wysokosc tego trojkata .Oznacz ja np |AD|
| | 1 | |
5. Pole = |
| |CB|*|AD| i tyle . |
| | 2 | |
Wektorami prosciej ale podejrzewam z e ich nie bylo dlatego tradycyjnie .
Uwaga . Jesli chcesz sprawdzic czy ten trojakt jest prostokatny (a z rysunku niejednoznacznie
wynika) to policz dlugosc odcinka |AB| I |BC|i |AC| i wtedy |AC|
2=|AB|
2+|CB|
2 jesli tak
mjest to jest prostokatny , jesli nie no to nie jest prostokatny.
13 cze 21:14
krystek: @5−latka pozdrawiam i odp na zadane wczoraj pytanie. Zajmuję się 3−letnim wnukiem.
13 cze 21:17
Bogdan:

albo korzystając z wektorów i wyznacznika:
→
AB = [5, 5]
→
AC = [3, 8]
| 5 5 |
Pole P = 0,5 * = | | | | = 0,5*|40 − 15| = 12,5
| 3 8 |
13 cze 21:22
5-latek: Witaj. A moj wnuk(ten z Jeleniej Gory ) w sierpniu skonczy rok w sobote wyjechal do Niemiec i
jest mi z tego powodu przykro bo dlugo go nie zobacze . Ale za to masz zajecie bo pewnie
wszedzie zaglada ? Pozdrawiam

i
13 cze 21:35
pigor: ..., lub jako, że obecnie − w dobie internetu− wszystkie chwyty
dozwolone, więc możesz znaleźć taki wzór na pole Δ :
|−1 0 1|
P
Δ= 0,5 | | 4 5 1| | =
12 |−5+32+0 −10+8−0| =
12 |25|=
12,5 j2 . ...

| 2 8 1|
13 cze 21:58
5-latek: 
.
13 cze 23:50