:)
Dona: W trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa 14 cm. Przy jakiej długości
przyprostokątnych pole trójkąta jest największe?
21 wrz 20:46
Ryuuk:
przy długości 7 cm
21 wrz 20:56
AROB: Oznaczając przyprostokątne przez x i y mamy:
x + y = 14, y = 14 − x
| | 1 | | 1 | |
P = |
| x(14−x) = − |
| x2 − 7x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Czyli powstała funkcja kwadratowa: P(x) = − |
| x2 + 7x |
| | 2 | |
Dla obliczenia największej wartości pola wystarczy obliczyć pierwszą współrzędną wierzchołka
paraboli, skierowanej ramionami w dół.
Czyli największe pole ma ten trójkąt dla x=y=7cm.
21 wrz 21:06
Bettinka: dzięki

bardzo dziękuję

***
21 wrz 21:09
AROB:
22 wrz 00:12