help
Asiaa: Liczbę 6 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów była jak
najmniejsza. Podaj te liczby.
21 wrz 20:45
Eta:
pomagam
21 wrz 21:03
Bettinka: ratujesz mi zycie
21 wrz 21:08
AROB: Dobry wieczór
Eta.

Wrócę za chwilę.
21 wrz 21:08
Eta:
x −y = 6 => y = x −6 , więc x €(0, 6)
x2 +y2 −−− ma być minimalne
więc: f(x) = x2 + ( x −6)2 = x2 + x2 −12x +36
f(x) = 2x2 −12x +36 −−− osiąga minimum
dla x {min} = −b2a = 124 = 3
to ymin = 3 − 6 = −3
odp : dla x = 3 i y = − 3 x2 +y2 = 9+9= 18 −−− to wartość minimalna.
21 wrz 21:09
Eta:
Witaj
AROB

Do
Bettinka ... cieszę się ,ze mogę pomóc
21 wrz 21:11
Bettinka: thx
21 wrz 21:11
Eta:
21 wrz 21:16