..
natii: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej o równaniu 5x+8y−5=0
przechodzącej przez punkt P=(3,0)
13 cze 16:31
dero2005:
5x + 8y − 5 = 0 → równanie ogólne
| | 5 | | 5 | |
y = − |
| x + |
| → równanie kierunkowe |
| | 8 | | 8 | |
| | 5 | |
a = − |
| → współczynnik kierunkowy |
| | 8 | |
| | 5 | |
a1 = a = − |
| → współczynnik kierunkowy prostej równoległej |
| | 8 | |
| | −1 | | 8 | |
a2 = |
| = |
| → współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej |
| | a | | 5 | |
y
1 = a
1(x − x
P) + y
P dokończ (prosta równoledła)
y
2 = a
2(x − x
P) + y
P dokończ (prosta prostopadła)
13 cze 17:26