Całkowanie przez podstawianie.
Hello: Krótkie pytanie dotyczące całek. Witajcie, gdy mam całkę i mam ją rozwiązać metodą przez
| | 1 | |
podstawianie i mam na przykład t = √x czyli dt = |
| dx => dx = 2√xdt to czy mogę |
| | 2√x | |
w tym momencie za
√x dać od razu t?
13 cze 15:29
vitek1980: tak
bo skoro t = √x to x = t2
czyli dx = 2tdt
13 cze 16:08
13 cze 16:17
vitek1980: jest dobrze. tylko policz ostatnią całkę
∫log(t2−1)dt = ∫log[(t+1)(t−1)]dt = ∫log(t+1)dt + ∫log(t−1)dt z własności logarytmów
13 cze 16:47